fallback

Британската Tesco стартира дългоочакваното си навлизане в САЩ

Веригата откри първия си магазин до Лос Анджелис, планира да отвори над 120 магазина през следващите седмици

18:07 | 05.11.07 г.

Третата по големина верига магазини за продажби на дребно в света - Tesco, даде старт на дългоочакваното си навлизане в САЩ с откриването на първия си магазин до Лос Анджелис, съобщи Ройтерс.
Най-успешната британска търговска верига отвори "Fresh & Easy Neighborhood Market" в градчето Хемет в края на миналата седмица, като на 8 ноември ще бъдат открити още пет магазина в Лос Анджелис, е заявил говорител на Tesco.
През следващите седмици новата марка на групата - Fresh & Easy, ще разкрие над 120 магазина за прясна местна храна и готови ястия в Лос Анджелис, Лас Вегас, Финикс и Дан Диего.
Навлизането на Tesco в Щатите се следи внимателно, като наблюдатели прогнозираха, че може да причини трусове в най-големия и конкурентен потребителски пазар.
Навлизането в домашната територия на най-голямата верига - Wal-Mart Stores Inc., е и по-сериозен риск за Tesco в сравнение с 12-те страни, в които вече развива дейност.
Щатският пазар теоретично предоставя възможност за 100 млрд. долара на Tesco, с около 20 млрд. долара повече от миналогодишния оборот на групата, смята анализаторът на сектора Джеймс Анстед от Citigroup.
От Tesco са планирали да отделят по 250 млн. паунда (521 млн. долара ) годишно за развитие на бизнеса в Щатите.
Фокусът на Fresh & Easy върху здравословна органична храна вероятно ще ги постави в директна конкуренция с Whole Foods Market Inc, Trader Joe's и веригата 7-Eleven.
„Навлизането на Tesco в САЩ може да се окаже истинска повратна точка в историята на индустрията, сравнима с решението на Wal-Mart да започне да отваря Supercenters през 80-те години“, е коментирал Анстед.
Щатският пазар се счита за „гробище“ за британските вериги за продажби на дребно, след като вече „взе скалповете“ на добре известни марки като Marks & Spencer и J. Sainsbury, коментира Ройтерс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 02.09.22 г.
fallback