fallback

Луксозните жилища в Лондон с най-слабо поскъпване от две години

Най-горният ценови сегмент на пазара обаче продължава да се развива стабилно заради международното търсене

10:08 | 05.11.07 г.

Луксозните жилища в Лондон поскъпват с най-бавен темп за последните две години, сочи проучване на агенцията за имоти Knight Frank, цитирано от Ройтерс. Индексът на компанията за първокачествени жилища в центъра на британската столица отчита ръст от едва 0,3 процента за октомври – най-бавното месечно поскъпване от юли 2005 г. През септември цените на жилищните имоти от високия ценови сегмент в Лондон нараснаха с 1,2 на сто.

„В Лондон се регистрира бърз обрат на пазарната тенденция. В началото на лятото още бяхме по средата на най-силния пазар от 20 години, а сега ръстът се забавя заради охлаждането на пазара“, коментира Лиам Бейли, директор на отдела за жилищни анализи.

„Наблюдаваме как пазарът, доскоро определян от продавачите, много бързо се подменя със ситуация, при която условията се диктуват от купувачите. Новите обстоятелства принуждават продавачите да се конкурират много повече, за да успеят да реализират бързи продажби“, добавя той.

По време на бума на пазара в Лондон това лято цените нарастваха с повече от 3 на сто месечно, като през юли беше отчетено поскъпване от 3,9%. Така че въпреки забавянето напоследък тези показатели означават, че цените на луксозните жилища в Лондон са нараснали с 34,1 на сто от началото на годината до края на октомври.

И все пак най-горният ценови сегмент на пазара продължава да се развива над очакванията, защото има търсене от международни купувачи. Имотите на стойност 5 млн. паунда или повече са поскъпнали с 4,8 на сто за трите месеца до октомври, а тези, които струват от 1 до 2 млн. паунда – с 2,3%.

От Knight Frank прогнозират цените на луксозните имоти в Лондон да нараснат със само 3 процента през 2008 г., но очакват инфлацията при жилищата над 5 млн. паунда да бъде 8% или повече. До голяма степен това ще се определя от търсене от страна на купувачи от страни като Русия, Казахстан и Близкия изток.

„Луксозният сегмент ще продължава да регистрира по-добри показатели от основните пазари, но не с голяма разлика. Продавачите на най-добрите имоти ще запазят възможността да определят цената, но за останалата част на пазара ръстът на цените ще бъде значително по-нисък от последните месеци“, коментира Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 11.09.22 г.
fallback