fallback

Съюзът на архитектите против превръщането на хотел България в бизнес център

Сградата е национален паметник на културата и проектът е грубо посегателство, заявиха архитекти

16:29 | 02.11.07 г.

Съюзът на архитектите в България (САБ) се обяви категорично против проекта за превръщането на столичния гранд хотел България в бизнес и търговски център. На пресконференция днес от САБ окачествиха като „грубо посегателство“ намерението за реконструкция на сградата, която е паметник на културата от национално значение.
Миналата седмица „Гранд хотел България” АД получи сертификат за инвеститор първи клас за плановете си да инвестира над 80 млн. лв. в превръщането на едноименния хотел в “Мултифункционален търговски център България”.
Комплекс хотел, ресторант, сладкарница и зала България на бул. „Руски“ 4 (сега бул. „Цар Освободител“) е обявен за паметник на културата от национално значение в Държавен вестник през 1978 г., сочи справка в сайта на Министерството на културата (МК). Обектите с такъв статут в столицата са общо 148.
Сградата е построена през 30-те години на миналия век, архитекти са Станчо Белковски и Иван Данчов. "Още при откриването си тя става емблематична за столицата и се счита за най-високо постижение за времето си", коментира арх. Константин Бояджиев от ДОКОМОМО – България, българската секция на Международната организация за документиране и опазване на архитектурата. Според него всяко посегателство върху хотел България е криминално деяние и „проектът има потенциала да се превърне в скандала на годината“.
От САБ се опасяват, че всъщност проектът предлага „една повърхностна имитация на архитектурни образци от същите години, но в САЩ“. Автор на проекта за реконструкция е арх. Павел Иванов, който живее в САЩ.
В Националния институт за паметниците на културата (НИПК) няма внесени подобни инвестиционни намерения, каза директорът на института Георги Угринов. По думите му подобен проект няма да получи одобрението на НИПК. Има случаи обаче, когато без съгласуване се извършва строителство и след това става много трудно или невъзможно то да се спре, добави той.
„Имам уверението на главния архитект на София, че в направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община такъв проект не е въвеждан за одобрение“, каза арх. Спиридон Ганев, председател на САБ. „Стимулът обаче, който държавата в лицето на Българската агенция за инвестиции даде на проекта, му позволява да претендира за съкратена процедура за издаване на разрешения“, добави Ганев.
„Проектът предвижда подмяна на един обществен комплекс с бизнес център, надстрояване с няколко етажа и промяна на силуета на сградата. Ние нямаме нищо против сертификата и влагането на пари в това място, искаме средствата да бъдат вложени по определен начин, който не разрушава историческата сграда и защитава обществените интереси“, коментира арх. Тодор Булев, зам.-председател на САБ.
От Съюза на архитектите представиха декларация, адресирана до президента, премиера, министерствата на регионалното развитие и на културата, до Столична община и до инвеститора, в която настояват за спиране на инвестиционното намерение за „физическо разрушаване и фактическа подмяна“ (както определят проекта) на хотел България.
Справка в текста на Закона за паметниците на културата и музеите сочи, че „проучването, проектирането и извършването на укрепителните, възстановителните, консервационните и други работи по недвижимите паметници на културата става под ръководството на Националния институт за паметниците на културата. Неговите органи имат право при ново строителство и ремонт, които засягат паметниците на културата и тяхната обстановка, да спират всеки строеж при нарушаване разпоредбите на закона. Построеното в нарушение на закона подлежи на събаряне“ (Чл. 21).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 08.09.22 г.
fallback