fallback

Хилд България нямала право да предлага рента срещу имот

Според КФН тази услуга може да бъде извършвана само от предприятия, получили лиценз за извършване на дейност по животозастраховане

18:24 | 31.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Днес Комисията за финансов надзор е информирала Хилд България ЕООД и ХИЛД Асет България ЕАД, че предоставяните от тях услуги съгласно Кодекса за застраховането могат да бъдат извършвани единствено от предприятия, получили лиценз за извършване на дейност по животозастраховане, съобщиха от надзорната институция.

Хилд България предлага два вида ренти, които дават възможност на пенсионери да получават месечна рента, която е обезпечена с недвижим имот. При първия вид пенсионерът, разполагащ със собствено жилище, прехвърля собствеността на жилището на финансиращата го компания. В този случай той получава фиксирана сума (5-20% от стойността на жилището), месечна рента и право да остане да живее в апартамента до края на живота си.

При втория вид рента няма прехвърляне на собствеността на апартамента, а само ипотека. В този случай пенсионерът получава месечна рента и право да живее в апартамента до края на живота си. При смърт на пенсионера наследниците имат право да изплатят рентата плюс дължимите лихви и да получат жилището. Ако не изберат тази опция, жилището остава в полза на финансиращата компания.

Дейността по предоставяне на услуга за изплащане на пожизнени месечни плащания на физически лица срещу предварително прехвърляне на недвижим имот, в частта си по предоставяне на споменатите пожизнени плащания, разкрива характеристиките на дейност по предлагане на застраховка за пенсия или рента по смисъла на т. 1, буква „б” от раздел І на приложение № 1 от Кодекса за застраховането, заявяват от надрозната институция. Съгласно Кодекса за застраховането и Директива 2002/83/ЕО за животозастраховането дейността по предлагане на застраховка за пенсия или рента може да бъде извършвана само от предприятия, получили лиценз за извършване на дейност по животозастраховане.

За да бъде гарантирана финансовата способност на животозастрахователя да изпълнява своите задължения по застрахователното правоотношение, Директива 2002/83/ЕО за животозастраховането, съответно Кодексът за застраховането, изрично предвиждат изисквания към започването и извършването на дейност, включително изискване за минимален гаранционен капитал, в размер на 6,4 млн. лв., се казва още в съобщението.

В допълнение към това животозастрахователите са задължени още да заделят технически резерви, които точно да отразяват размера на техните задължения към застрахованите лица; да поддържат ликвидни и диверсифицирани активи за покритие на техническите резерви; да поддържат собствен капитал, който да съответства на обема на тяхната дейност; да спазват определени стандарти по отношение на акционерите, органите на управление, организацията на дейността, вътрешния контрол и др.; да съблюдават специални правила за защита на потребителите.

За сравнение, Хилд България ЕООД е с регистриран капитал в размер на 50 хил. лв., а Хилд Асет България ЕАД има капитал от 260 хил. лв., като не е представена информация дали е изцяло внесен, уточняват още от комисията.

Предлаганите финансови продукти от Хилд България ЕООД и Хилд Асет България ЕАД предвиждат предварително прехвърляне на недвижим имот като условие, срещу което се поема дългосрочно задължение за пожизнени плащания, чийто срок не е предварително известен. По този начин се поема и покрива застрахователен риск, свързан с пожизненото изплащане на периодични суми, без да са спазени изискванията към извършването на този вид дейност, които имат за цел да гарантират финансова стабилност, се казва още в съобщението на надзора. 

По информация на компанията в разпространено до медиите становище относно решението на КФН Хилд провежда у нас „отговорна и съобразена с българското законодателство политика към своите клиенти“.

Към момента са сключени повече от 30 договора на компания Хилд Асет България ЕАД с възрастни хора над 65 години. Двойно повече са договорите, които са на различен етап от технологичната процедура на подготовка и подписване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 10.09.22 г.
fallback