fallback

Кошмар за недвижимите имоти – призраци в къщата

Лошата слава на едно жилище може да затрудни продажбата и да свали цената му, в някои случаи обаче може да повиши интереса към него

08:17 | 01.11.07 г.

Къща, обитавана от духове, е идеален декор за филм, но в реалния живот да се опиташ да я продадеш е доста сложно. Къщи, които са „психологически обременени“ от убийство, самоубийство или болест, се продават за 50% по-дълъг период от време и средно с 2,4 на сто по-евтино от сравними имоти, сочи специално проучване на Джеймс Ларсен и Джоузеф Коулман от Wright State University, цитирано от NuWireInvestor.

За инвеститорите обаче къща с насилствено минало може да се окаже възможност, която си струва проучването. Най-малкото заради етикета „местопрестъпление“ тези къщи често се продават под пазарната си стойност.

Така например апартаментът на Никол Браун Симпсън (убита през 1994 г.) е бил продаден две години след убийството с 200 хил. долара по-малко от офертната цена. Убийството бе последвано от едно от най-скандалните дела в САЩ – това срещу бившия съпруг на Никол Браун и известен играч на американски футбол О Джей Симпсън. След покупката новият собственик направил преустройство и сменил официалния адрес на имота, пише USA Today.

Стратегии като преустройство, разрушаване или смяна на адреса може да помогнат на инвеститора да избегне лошата слава на жилището. Това може да разреши и друг проблем – туристите, освен ако плановете не включват превръщането на къщата в туристическа атракция.

Една от най-известните къщи с този проблем е къщата в Лонг Айлънд, където се развива действието в романа и филма „Ужасът в Амитивил“.

Семейство Луц купува къщата в Лонг Айлънд, местопрестъпление на четворно убийство, за 80 хил. долара през 1975 г. След време се изнасят от нея и я продават на семейство Кромарти. Причината – твърдят, че в къщата стават свръхестествени събития, според CNNMoney.

Кромарти живеят цяло десетилетие в къщата, но впоследствие се оказват принудени да се изнесат заради слуховете и постоянните любопитни посетители. Кромарти съдят Луц, като твърдят, че „туристите“ нарушават правото им на уединение и печелят споразумение.

През 1997 г. къщата е продадена за 310 хил. долара, направен е основен ремонт и е сменен адресът, според информация от AmityvilleMurders.com.

За по-предприемчивите инвеститори покупката на имот с достатъчно лоша слава, че да привлече туристи, може да се окаже печеливш ход.

Собствениците на къщата, в която е убито семейство Клътър, чийто криминален случай е описан в романа „Хладнокръвно“ на Труман Капоти, започнали да предлагат неделни посещения на дома си срещу 5 долара, след като не успели да отблъснат напиращите посетители, пише USA Today.

Непредоставянето на информация за убийства и други инциденти, свързани с даден имот, в САЩ могат да бъдат основание за съдебно дело. Препоръчва се при покупка да се проучи миналото на имота, особено ако цената изглежда твърде изгодна.

Има и случаи обаче, когато извършено престъпление на практика повишава цената на имота. Къщата, където е застрелян Джани Версаче през 1997 г., е купена през 2000 г. за 19 млн. долара – най-високата цена за региона в Маями по това време, пише USA Today.

Случаите с дома на Версаче и на семейство Клътър обаче са по-скоро изключения. Малко имоти имат толкова силна лоша слава, че да влязат в новините, да направят филм за тях и да привлекат потоци от туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
fallback