fallback

Уникална къща с начална цена 25 млн. долара продават на търг в САЩ

Kaufmann Desert House е проект на Рихард Нойтра и се счита за пример за модернизъм в архитектурата

12:16 | 31.10.07 г.

Kaufmann Desert House. Снимка: greatbuildings.com

Аукционната къща Christie's International ще обяви за продажба с начална цена 25 млн. долара къщата Kaufmann Desert House, архитектурна забележителност, по време на търг за съвременно изкуство в Ню Йорк през май, пише New York Times, като се позовава на собствениците на имота.
Собственици са инвестиционният мениджър Брент Харис и съпругата му, които купуват къщата през 90-те години за около 1,5 млн. долара и я възстановяват, като закупуват допълнително още земя.
Сградата е построена през 1946 г. в Палм Спрингс в Калифорния. Архитект е роденият във Виена Рихард Нойтра, който получава поръчката за проекта от магната от Питсбърг Едгар Кауфман. Сградата се счита за пример за модернизъм в архитектурата и е изградена от стъкло, стомана и камък.
Целта на проекта е била да се подчертае връзката на къщата с пустинния пейзаж около нея. Тя има големи стъклени плъзгащи се врати и вътрешен двор и разполага с пет спални и пет бани. Критици я нареждат сред „петте най-важни къщи на 20-ти век“ заедно с Fallingwater, Robie House, Gropius House и Gamble House, всички в САЩ.
През 2003 г. Sotheby's продаде на търг къщата Farnsworth House в Чикаго, построена през 1951 г., за 7,5 млн. долара.
Подобни продажби обаче понякога привличат критиките на тези, които смятат, че подобни сгради трябва да бъдат публична собственост и да останат достъпни за студенти по архитектура.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 19.08.22 г.
fallback