fallback

Противоречиви данни за британските жилища – нови данни показват поскъпване

Данните за ръст от 1,1% за октомври противоречат с изнесените в началото на седмицата за спад от 0,1 на сто

10:40 | 31.10.07 г.

Цените на жилищата във Великобритания отчитат ръст от 1,1% за октомври, най-голямото повишение от четири месеца, а на годишна база увеличението достига 9,7%, сочат данни на Nationwide Building Society, четвъртият по големина ипотечен кредитор на Острова, цитирани от Ройтерс.

Месечното повишение за октомври, най-силното след юни, се регистрира на фона на отчетеното увеличение от едва 0,7 на сто за септември, когато годишният ръст възлизаше на 9% - най-ниският за година. Средната цена за жилище нараства до 186 044 паунда за октомври.

Тези данни са в силен контраст с проучване на Hometrack, представено в понеделник, според което средната цена за дом в Англия и Уелс намалява през октомври с 0,1 на сто до 176 100 паунда.

Данните надхвърлят и прогнозите на анализатори за повишение от 0,3 на сто за месеца и годишно увеличение от 8,6%. 

Главният икономист от Nationwide Фионуала Ърли коментира обаче, че ще бъде погрешно да се мисли, че жилищният пазар е неподатлив на забавяне.

„Увеличението на годишния темп временно разбива забавянето на ръста на цените, което отчитаме след юни, но надали ще даде начало на нова възходяща тенденция“, казва тя.

„Повечето водещи индикатори за жилищния пазар продължават да отслабват. Одобренията на ипотеки намаляват след скорошните високи стойности на фона на по-слабо търсене и по-строги критерии за кандидатите за кредит с по-рисков профил“.

През септември броят одобрени жилищни кредити е паднал до най-ниска стойност за период от повече от две години, показаха данни на Английската централна банка тази седмица.

Според Ърли ограниченото предлагане на жилища ще подкрепи цените, но е малко вероятно в края на годината да се повтори силният им ръст от края на 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 05.09.22 г.
fallback