fallback

Цените на британските жилища с първи спад от 2 години

Средната цена за дом в Англия и Уелс намалява с 0,1 на сто до 176 100 паунда спрямо септември

12:20 | 29.10.07 г.

Цените на жилищата във Великобритания падат през октомври за първи път от две години, като най-голям спад има в центъра на Лондон, сочи проучване на Hometrack Ltd., цитирано от Bloomberg.
Средната цена за дом в Англия и Уелс намалява през месеца с 0,1 на сто до 176 100 паунда спрямо септември, обявиха днес от базираната в Лондон компания. Цените в центъра на Лондон и финансовия район са отчели понижение от 0,5 процента, най-голямото от всички области в страната. Hometrack включва данни от 6 000 агенти на недвижими имоти.
„След няколко месеца на по-слабо доверие от страна на купувачите, намаляващо търсене и продажби е неизбежно цените да не бъдат повлияни“, се казва в съобщение на компанията.
На годишна база се отчита повишение от 4,4%, което представлява забавяне спрямо ръста от 5% за септември.
Проучването проследява смесени данни за пазара миналия месец. Според HBOS Plc цените миналия месец са паднали, докато Nationwide Building Society отчитат най-силно нарастване от три месеца.
Според агенцията за имоти Savills Plc цените в центъра на Лондон може да падат поне шест месеца, съобщи днес The Times.
Пазарът на имоти в страната е под напрежение, след като през юли централната банка увеличи лихвения процент до шестгодишен максимум от 5,75% и скокът на разходите за кредит доведе до масово теглене на депозити от Northern Rock Plc, първото за повече от век.
Заради разпростирането на кризата на пазара на високорискови ипотеки от САЩ в Европа лондонските банки и инвестиционни компании може да съкратят работни места и размера на бонусите, които допринесоха за утрояването на цените на жилищата през последното десетилетие.
Около 6 500 банкери и мениджъри на фондове може да загубят работата си през следващата година, което ще бъде най-голямото съкращаване на работни места след 2000 г., а бонусите може да намалеят с близо една пета до 7,4 млрд. паунда, сочат изчисления на базирания в Лондон Център за икономически и бизнес проучвания.
Цените на жилищата в Лондон, където живее една осма от населението на Великобритания, са паднали с 0,2 процента до 316 000 паунда, сочат данните на Hometrack. Цените в югозападната част на столицата и в Хампшир в Южна Англия се понижават с 0,4 на сто. В Кеймбриджшир и в Оксфордшир намалението е 0,3%.
Размерът на средствата от бонуси, раздадени в лондонското Сити, който се влива в пазара на имоти в британската столица, ще падне с 60 на сто до 2 млрд. паунда следващата година. Причината за това е пренасочването на финансисти, счетоводители и адвокати към инвестиции в хедж фондове вместо в жилища, пише днес The Times, цитирайки проучване на Savills Plc.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:17 | 04.09.22 г.
fallback