fallback

Български фирми плащат 113 хил. лв. за имитация на немска агенция за имоти

КЗК наложи санкции на варненските Суис топ ЕООД и Енгел и Фьолкерс ЕООД за имитация на Engel & Volkers Immobilien GmbH

12:44 | 25.10.07 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции по 50 хил. лв. на „Суис топ” ЕООД, Варна, и на „Енгел и Фьолкерс” ЕООД, Варна, за нарушение на чл. 33 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), съобщиха от комиисята.
КЗК санкционира още Дирк Хелмут Шмид с 8 хил. лв. и Фолкер Шуп с 5 хил. лв. за извършени нарушения по чл. 2, във връзка с чл. 33 от ЗЗК.
Производството е образувано по молба на Engel & Volkers Immobilien GmbH, Германия, което има франчайзингова система на пазара на недвижими имоти в световен мащаб.
Българските фирми „Енгел и Фьолкерс” и „Суис топ” оперират на същия пазар. Дирк Хелмут Шмид е управител и на двете дружества.
Комисията е установила, че избраното наименование, цветовете, както и използваните отличителни белези са напълно идентични с тези на молителя. Изцяло сходни са логата, външният вид и адресите на интернет страниците на страните по спора, констатират от комисията.
КЗК счита, че подобно поведение може да доведе до объркване за потребителите и за договорните партньори на фирмите.
От своя страна, Дирк Хелмут Шмид и Фолкер Шуп са действали в противоречие с добросъвестната търговска практика, накърнили са репутацията на Engel & Volkers и са му попречили да открие собствен магазин в България.
КЗК е постановила прекратяване на нарушенията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 03.09.22 г.
fallback