fallback

Все по-лоши новини за жилищата в САЩ - загубите може да достигнат $4 трлн.

Към момента пазарът на жилища в САЩ се оценява от Федералния резерв на 21 трлн. долара

10:42 | 25.10.07 г.

Всеки път, когато икономисти и финансисти решат, че са изчислили пълния размер на загубите в САЩ заради ипотечната криза, идват още по-лоши новини, пише New York Times.
След като се изчислят общите загуби от кредитната криза, спадът на пазара на имоти вероятно ще бъде между 2 трлн. и 4 трлн. долара в зависимост от това колко ще паднат цените на жилищата. Към момента пазарът на жилища в САЩ се оценява от Федералния резерв на 21 тлрн. долара.
Анализаторската компания Global Insight прогнозира, че средната цена на жилищата в САЩ ще падне с 5% през следващата година и с 10% до средата на 2009 г., което формира загуби от общо около 2 трлн. долара. Икономисти в Goldman Sachs предвиждат спад на цените от 15 процента, с което общите загуби нарастват до над 3 трлн. долара, други експерти очакват спадът да достигне и 20 на сто или повече.
От своя страна финансовите компании може да имат общи загуби от около 400 млрд. долара заради нарастващите проблеми, свързани със спада на пазара на високорискови ипотеки.
Сумата е по-голяма от загубите на финансовите институции заради кризата със спестяванията и кредитите в началото на 90-те години в размер на около 240 млрд. долара, преизчислени спрямо инфлацията, твърди вестникът.
Макар и големи, загубите на пазара на недвижими имоти са значително по-малки от тези, които инвеститорите претърпяха при срива на фондовия пазар по-рано това десетилетие, който „изтри“ над 7 тлрн. долара, или около 40 на сто от стойността на пазара, коментира NYT.
Изчисленията са предварителни и загубите и в двата сектора може да се окажат доста по-големи, предупреждава вестникът. Според икономистите загубите на пазара на имоти може да се окажат по-опасни за обществото, отколкото падащите цени на акциите, защото повече американски семейства притежават дом, отколкото акции.
Днес се очаква доклад на Съвместния икономически комитет на Конгреса на САЩ, в който се прогнозират около 2 млн. необслужвани ипотеки до края на следващата година при домове, закупени с високорискови ипотеки.
Стойността е далеч по-голяма от прогнозата за около 500 хил. необслужвани ипотеки на администрацията на Буш, направена през септември.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 23.08.22 г.
fallback