fallback

Чакъров подписа проекти на шест заповеди за защитени зони от Натура 2000

От утре тече 30-дневният срок за за изразяване на становища от всички заинтересовани страни

12:56 | 24.10.07 г.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров подписа проекти на шест заповеди за обявяване на защитени зони от НАТУРА 2000, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.
Това са защитени зони “Остров Пожарево”, “Стената”, “Ятата”, “Остров Ибиша”, “Остров Лакът” и “Язовир Конуш”.
Защитeна зона “Остров Пожарево” е разположена в землищата на гр. Тутракан, с. Пожарево и с. Дунавец, община Тутракан, област Силистра, с обща площ 9 736,98 дка.
Зона “Стената” се намира в землището на гр. Тутракан, община Тутракан, област Силистра, с обща площ 797,27 дка.
“Ятата” е разположена в землищата на гр. Белослав, община Белослав и с. Константиново, община Варна, област Варна, с обща площ 1 445,02 дка.
“Остров Ибиша” е в землищата на с. Долни Цибър и с. Горни Цибър, община Вълчедръм, област Монтана, с обща площ 3 993,07 дка.
“Остров Лакът” попада в землищата на гр. Никопол и с. Драгаш войвода, община Никопол, област Плевен, с обща площ 12 609,38 дка.
“Язовир Конуш” е разположена в землището на с. Конуш, община Асеновград, област Пловдив, с обща площ 376,77 дка.
Предложените ограничения в заповедите са определяни само за дейности, които безспорно ще доведат до значителни увреждания на предмета на защита като например да не се извършва разораване и залесяване на ливади, пасища и мери, премахване на характеристики на ландшафта, унищожаване на островни образувания и други.
Пълният текст на всички проекти на заповеди ще бъде публикуван утре на сайта на Министерството на околната среда и водите и ще бъде на разположение в съответните Регионални инспекции по околната среда и водите.
Обявленията за изготвените проекти на заповеди ще бъдат официално публикувани утре във вестниците „24 часа” и „Труд”, както и в регионални ежедневници. От тази дата официално ще стартира 30-дневният срок за изразяване на становища от всички заинтересовани страни.
Петте РИОСВ – Варна, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен, в чийто обхват попадат зоните, ще организират утре работни срещи за официално представяне на проектите на заповеди.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 08.09.22 г.
fallback