fallback

Частните острови – скъпа мечта за собствено царство

Списание Forbes класира най-скъпите частни острови, които се продават в момента

11:50 | 24.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Със своите няколко хиляди мили плажна ивица остров Ронде е начело в класацията за най-скъпи частни острови за продан. Снимка: Private Islands Online

Частните острови въплъщават повече от всеки друг тип недвижим имот фантазията за собствено царство, смята Крис Кролов, изпълнителен директор на Private Islands Online – базирана в Торонто компания за недвижими имоти.

Сред неговите фаворити е карибският остров Ронде. Той оглавява и класацията на списание Forbes за най-скъпите частни острови в света, които се продават в момента. Ронде с неговите няколко големи залива и няколко хиляди мили плажна ивица може да бъде закупен за 100 млн. долара.

Някои хора купуват острови заради уединението, което предлагат, други обаче стават собственици на остров, за да го превърнат в хотел или курорт. Въпреки че е възможно да се купи вече разработен частен остров, все повече хора купуват неразработени.

„Само преди пет години хората не искаха да се занимават с неразработени острови заради липсата на удобства като телефон, интернет и дори електричество“, коментира Фархад Влади, собственик на агенцията за недвижими имоти Vladi's Private Islands. „Днес обаче тези технологии са по-лесно достъпни“.

Остров Чарлс в Бахамите например представлява неразработени 55 акра земя, които се продават за 39 млн. долара. На острова обаче са прокарани кабели за телефон и електричество.

За тези, които предпочитат разработените острови, се предлага срещу 28 млн. долара гръцкият остров Агриа Триас. Той разполага с основна къща, къща за персонала, къща на брега, църква и три плажа.

Най-новата оферта на пазара е курортът Кей Чапъл в Белиз, който е предложен за продажба в края на септември срещу 75 млн. долара. На острова с големина 250 акра има голф игрище и други луксозни услуги.

Въпреки че частните острови са скъпи, от Private Islands Online отчитат сериозен ръст на бизнеса си през последните години, като продажбите са се увеличили с 29% само за миналата година.

Сред най-скъпите частни острови, които са на пазара в момента, са още Моту Тане във Френска Полинезия (40 млн. долара), Чопавамсик в река Потомак (25 млн. долара), турският Гарип (25 млн. долара), мексиканският Сералво (35 млн. долара), бахамските Хог Кей (35 млн. долара) и Бърд кей (28 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
fallback