fallback

Около 175 млн. лв. са инвестирани в СПА хотели у нас за последните 3 години

Средствата са вложени в построяването на 70 четири- и петзвездни хотели, предимно в региони с минерални води

17:16 | 23.10.07 г.

Между 150 и 175 млн. лв. са инвестирани в СПА и уелнес туризма в България за последните три години, съобщиха експерти, взели участие в конференция в Пловдив.
Тези средства са вложени в построяването на 70 четири- и петзвездни хотели, предимно в региони с минерални води, но също така и на морето.
Секторът е най-перспективната алтернатива за целогодишна заетост на хотелите в страната, прогнозира Станимир Станков, председател на УС на Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм. Годишно обектите се посещават от 128 хил. туристи, чийто среден престой в хотелите за СПА и уелнес туризъм е бил малко повече от 3 дни.
На конференцията не бяха изнесени данни за средните суми, похарчени от клиентите на тези хотели, но според единодушното мнение на хотелиерите това са хора с висок социален статус и по-високи от средните за българина възможности за “инвестиции” в здраве и поддържане на форма чрез вода и водни процедури. Осемдесет и пет на сто от туристите в българските СПА и уелнес хотели са българи, а останалите 15 на сто – рускоезични туристи.
Българският бизнес е в състояние бързо да получи средства от еврофондовете, акумулирани за тази цел, ако се присъедини към проекти, разработвани в Италия, смята Фаусто Фаджиоли, съветник в комисията по СПА туризъм в ЕС. Областта Емилия Романа, която той представи на българските бизнесмени, е термален център на Италия, посещаван годишно от 460 хил. туристи, които ползват СПА и уелнес услуги. „За съжаление и при нас това прави по-малко от 10 на сто от хотелските посещения в региона, които са общо 5,5 млн. годишно“, заключи Фаджиоли.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 04.09.22 г.
fallback