fallback

Най-богатите милиардери от имоти в САЩ

Как някои успяват да натрупат състояние от строителство на апартаменти, отдаване под наем на офис площи или сделки със земя

17:39 | 22.10.07 г.

Магнати в сектора на недвижимите имоти в САЩ като Хорхе Перес, Мортимър Цукерман и Самюел Зел попадат в нова класация на списание Forbes, включваща милиардери, забогатели от проекти и сделки с имоти.
Списъкът не включва имена като Тед Търнър например (чието състояние се оценява на 2,3 млрд. долара и който също има портфолио от имоти), защото не ги управлява активно, както останалите в класацията, които са забогатели чрез неспирно строителство на хиляди апартаменти, отдаване под наем на скъпи офис площи или сделки с огромни парцели земя.
Начело на класацията е Самюел Зел, чието състояние е 6 млрд. долара. Родителите на чикагския магнат с полски произход пристигат в САЩ седмици преди нацистите да окупират Полша. Заедно с Робърт Лури Зел влиза в бизнеса чрез покупко-продажби на евтини имоти. В момента притежава големи дялове в инвестиционните тръстове в имоти Equity Residential и Equity Lifestyle. Инвестира още в жилища за хора с ниски доходи в Египет, молове в Бразилия, бизнес паркове в Китай. През февруари продава инвестиционния тръст в недвижими имоти Equity Office Properties на Blackstone Group за 39 млрд. евро.
На второ място е Пол Милщайн със семейството си. Неговото богатство се оценява на 4,5 млрд. долара. През 1919 г. баща му създава Circle Floor Co., която поставя паркети и килими в центъра "Рокфелер" в Манхатън. Бизнесът е продаден през 60-те години на миналия век, когато Милщайн започва да се занимава с имоти в Ню Йорк. Днес Milstein Properties притежава жилищни сгради, офиси и парцели из целия град.
На трето място е Стивън Рос с нетно богатство от 4,5 млрд. долара. Рос създава Related Companies през 1972 г. Първоначално се фокусира върху строителство и финансиране на жилища за хора с ниски доходи, впоследствие се пренасочва към по-рисковия луксозен сегмент в Ню Йорк. В началото на 90-те почти фалира. Компанията е изградила имоти на стойност 16 млрд. долара в САЩ, включително Time Warner Center в Манхатън. Рос се запознава с Хорхе Перес и двамата правят милиарди от строителство на апартаменти във Флорида. По-късно имат съвместни проекти за апартаментни комплекси и хотели в Латинска Америка.
Класацията включва общо 82 милиардера. Сред тях попада и Доналд Тръмп. Ранните му сделки с големи апартаментни комплекси и хотели водят до богатство от 3 млрд. долара. Самият Тръмп твърди, че богатството му е около два пъти по-голямо от това, което определят от Forbes. Сега твърди, че е 7 млрд. долара.
В списъка има и двама милиардери, които са наследили богатството си (Ричард ЛеФрак и Бърнард Сол II), но и те имат преки роли в бизнеса си. ЛеФрак например работи за компанията на баща си около 30 години преди да стане председател през 2003 г.
Класацията включва и милиардери със съвсем обикновено минало. Някои са от семейства на фермери, продавачи на хранителни стоки или зидари. Повечето от тях са изминали дълъг път, за да попаднат в престижната класация.
Най-младият от групата - Брад Кели, се пренасочва към сферата на недвижимите имоти от бизнеса с тютюн през 2001 г. и сега е на 50 години.
Средната възраст на забогателите чрез имоти е с 5 години по-голяма от тази на най-богатите от общия списък на милиардерите в САЩ. Мъдростта идва с годините, а на този пазар несъмнено е послужила добре на няколко човека, коментират от списанието.
Така например е при 70-годишния Хари Маклоу, който управлява Macklowe properties заедно със сина си. През 2003 той дава на Trump Organization and Conseco 1,4 млрд. долара за сградата на General Motors в Манхатън. Към момента тя е на стойност 2,9 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 11.09.22 г.
fallback