fallback

Еколози се обявиха против проект за ски зона над Трявна

Според тях в района на надморска височина 1 100 м няма достатъчно снегозадържане и условията не са подходящи за ски зона

12:32 | 22.10.07 г.

В Община Трявна днес се провеждат консултации за проект „Туристическа и ски зона Трявна“. Проектът обхваща територия с обща площ 451 хка, разположена в югоизточната част на природен парк “Българка”.
В границите на туристическата и ски зона се предвижда да бъдат изградени само лифтови съоръжения за целогодишна достъпност, като не се предвижда изграждане на леглова база, се казва в съобщение, поместено на сайта на общината.
За алпийски ски туризъм се предвиждат две писти с обща дължина 2 909 м с едновременен капацитет 802 скиори/час, две седалкови съоръжения с дължини съответно 1 601 м и 1 479 м с общ капацитет 3000 човека/час, едно влеково съоръжение с капацитет 800 човека/час.
Планира се и реконструкция на пътната отсечка до туристически дом Българка и на пътя Плачковци - гара Кръстец и изграждане на необходимите за обслужване на зоната водопроводна, канализационна и други видове мрежи.
Съгласно предвижданията на общия устройствен план легловата и обслужваща база ще бъдат съсредоточени в четири специализирани зони - зона с. Стоевци, зона Българка, зона Виканата скала (която включва съществуващия горски дом “Българка” с 40 легла) и зона гара Кръстец (където има туристическа спалня с 40 легла).
Същевременно днес от екологичната коалиция “За да остане природа в България” се обявиха категорично против проекта, който според тях не е подходящ за развитие на 1 100 м надморска височина.
Основните причини за това са, че в района от десет години няма снегозадържане, което прави строителството на ски курорт нецелесъобразно, съществуващи проблеми с водоснабдяването поради липса на достатъчно питейна вода, които биха се влошили след реализирането на мащабно строителство на ски съоръжения и леглова база, прахово и шумово замърсяване, ерозия, обезлесяване и още по-силно засушаване на целия регион, смятат местни жители и еколози.
Те искат да се извърши икономическа оценка и проучване на пазара, които недвусмислено да докажат финансовата устойчивост на проекта, като настояват да се запази наложилия се вече на туристическия пазар имидж на Трявна като дестинация с културно-историческа стойност.
От коалицията настояват за нова екологична оценка относно наличието на ценни за опазване видове и местообитания, както и за въздействието, което проектът ще окаже върху тях.
Според тях площите, предвидени за ски зоната, попадат в границите на проекто-зона „Българка” от екомрежата Натура 2000.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:50 | 08.09.22 г.
fallback