fallback

Увеличените лихви по кредитите в Англия затрудняват заемополучателите

Проучване на промените в лихвите по кредитите показва, че те са се увеличили четири пъти повече от нарастването на основния лихвен процент

10:03 | 22.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Изследване за дейността на кредитните институции във Великобритания показва, че кредиторите са предприели драстични увеличения на лихвите по кредитите, след като Централната банка в страната вдигна основната лихва с 0,25 процентни пункта през юли, съобщава британският вестник Telegraph.

Проучването обхваща 32 компании, занимаващи се с отпускане на заеми и показва, че някои от заемодателите са увеличили лихвите по кредитите си дори 12 пъти повече от обявеното през юли повишение на основния лихвен процент в страната с 0,25 на сто до 5,75%. Средното повишение е на стойност 0,93 на сто, или близо четири пъти над промяната на основната лихва.

Лихвите за потребителските кредити, които се уговарят по телефон или в офисите на компаниите, са нараснали пет пъти по-бързо от тези, договаряни в интернет, показват данните на uSwitch.com, които са автори на изследването. Според Майк Нейлър от uSwitch.com, средната лихва по „офлайн“ кредитите се е увеличила средно с 1 процентен пункт спрямо юли, докато лихвите по „онлайн“ кредитите са нараснали само с 0,2 процентни пункта. Така лихвените нива са съответно 8,7 за договаряните по телефона или в офисите кредити и 7,7 на сто за тези, договаряни по интернет.

Петте увеличения на лихвите от април 2006 насам са довели до увеличаване на разходите за обслужване на ипотека за 250 хил. лири с 231 лири месечно, което кара експертите да предупредят, че трудностите по покриване на задълженията са още в самото си начало.

Един от всеки пет собственика на жилище е получил кредита си в края на 2005 година при фиксирана лихва за две или три години, като според инвестиционната банка Credit Suisse сроковете по този вид кредити започват да изтичат и предоговарянето при новите условия се очаква да затрудни заемодателите.

Завишените лихви идват и като резултат на нежеланието на кредитните институции да заемат средства на рискови потребители заради проблемите на Northern Rock от миналия месец. През септември е отбелязан спад от 12 на сто на ипотечните кредити спрямо предходния месец, като общата сума на отпуснатите средства е 30 млрд. британски паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 03.09.22 г.
fallback