fallback

Принц Чарлз превръща имението си в Уелс в екологичен минихотел

Уелският принц вече е натрупал солиден опит в управлението на „зелени“ бизнес проекти

08:59 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Принц Чарлз планира да превърне 192-акровото си имение в графство Кармартеншир в Уелс в екологичен хотел. Така имението, носещо името Llwynywormwood, ще стане първият кралски “зелен” дом, който ще приема гости срещу заплащане.
 
Llwynywormwood се състои от старинна къща и няколко стопански пристройки, заобиколени от парков ансамбъл от осемнайсети век върху обща площ от 192 акра, 40 от които са гори. Когато Чарлз закупи имението миналата година срещу 1,2 милиона британски лири, то бе в по-голямата си част занемарено и разрушено. От плановете, които вече са подадени за одобрение в Съвета на графство Кармартеншир, се вижда, че Чарлз и съпругата му Камила планират да преустроят старите стопански постройки в комплекс от спални помещения и всекидневни. Идеята на принца е да предложи на гостите си преживяване в непосредствена близост до природата и така да събуди интереса на туристите към този отдалечен край на Обединеното кралство.
Архитектът Крейг Хамилтън - който впрочем вкара в зелените редици и имението Харууд Парк на принц Уилям - е заложил на природосъобразните решения при поддръжката на домакинството. Така например отходните води пречистват посредством живорастящи тръстики, а гостите ще могат да се хранят с биоплодове и зеленчуци, отгледани в кухненската градина. Обзавеждането ще бъде изработено от дъб и иглолистни дървета от кралските гори, а дъждовната вода ще се събира в подземни цистерни. В плановете се предвижда още запълване на езерото в имението от поток, като по този начин ще се осигурява водноелектрическа енергия. Освен това всички настилки от 20 век ще бъдат разрушени и заменени с чакъл и калдъръм, а насажденията от дървета ще бъдат възстановени според карти от 1909 г.
Уелският принц вече е натрупал солиден опит в управлението на „зелени“ бизнес проекти. И ако се съди по биографията му, оттеглянето в отдалечено имение обикновено е знак за началото на някоя чудата, но печеливша екоидея.
Чарлз създаде и наложи марката Duchy Originals от имението си в Хайгроув, Глостършър. Едва ли някой е предполагал, че преместването му там в началото на 1980-те ще положи основите на една от водещите марки за биохрани във Великобритания. Днес Duchy Originals предлага изключително богат асортимент от биопродукти – от храни, през козметика, до градинарски пособия, като през годините компанията е дарила над 6 млн. британски лири за екологични, здравни, образователни и артистични проекти.
Още информация за биопродуктите
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
fallback