fallback

Апетитът за трансгранични сделки за имоти в Европа нараства през 2007

Сделките за търговски центрове в България и Румъния ги правят най-бързо нарастващите пазари за първото полугодие

12:51 | 12.10.07 г.

Апетитът за трансгранични сделки с имоти в Европа нараства през тази година, като над 70% от водещите европейски инвеститори, присъствали на тазгодишната конференция на CB Richard Ellis Group, потвърждават, че активността им в чужбина се увеличава през 2007 г., сочи съобщение на CBRE, цитирано от унгарското електронно издание portfolio.hu.
Тези твърдения съвпадат с пазарния анализ на компанията за първото полугодие на 2007 г. Според доклада 57% от всички транзакции в Европа (като стойност) през първите шест месеца на годината са с участието на чуждестранни купувачи спрямо 47% през същия период на 2006 г.
Пазарите в Централна и Източна Европа продължават да бъдат почти изцяло доминирани от чуждестранен капитал, а в Западна Европа най-голям процент чужди инвестиции се отчита във Финландия, Германия, Франция и Холандия, като формира над 70% от всички сделки във всяка от страните.
По принцип размерът и ликвидността на британския пазар привличат най-голям капитал отвън. За първото полугодие обаче във Великобритания са инвестирани 15,5 млрд. евро, които са по-малко от налетите 16,5 млрд. евро в Германия.
Въпреки слабостта на щатския долар купувачите от САЩ са най-активни през първото щестмесечие, като са направили сделки за 21,5 млрд. евро в Европа спрямо 13,9 млрд. евро за същия период на миналата година.
Британските инвеститори също са засилили активността си в Европа, като са направили сделки за имоти за 11,5 млрд. евро извън Острова спрямо 6,5 млрд. евро за същия период на 2006 г.
Впечатляващо е и завръщането на европейските пазари на немските инвеститори, особено на фондовете от отворен тип, които са закупили имоти в Европа извън страната си за 3,9 млрд. евро през първото полугодие.
Общата инвестиционна активност през шестте месеца нараства със 17% спрямо първото полугодие на 2006 г. до 119 млрд. евро, като най-голямо увеличение на активността има в Германия.
Най-бързо нарастващите пазари в Европа обаче са Румъния и България заради присъединяването на двете страни към ЕС. Подобен скок в нивото на инвестициите се отчита през 2004 г. при присъединяването на Полша и Чехия.
Ръстът в Румъния и България се движи от сделките за търговски центрове, и то не само в столиците Букурещ и София, което също повтаря развитието в Полша и Чехия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 11.09.22 г.
fallback