fallback

Цените на жилища във Великобритания падат с най-бърз темп от две години

От 12 региона, включени в проучването, цените са нараснали само в Лондон и в Шотландия

11:39 | 11.10.07 г.

Цените на жилищните имоти във Великобритания са паднали през септември с най-бързи темпове за последните две години, са заявили от Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), цитирани от Bloomberg.
Броят на брокерите на недвижими имоти и оценителите, според които цените са паднали, надхвърля с 15% броя на тези, които смятат, че има ръст. Това е вторият пореден месец на отрицателен баланс на оценките, отбелязват от базирания в Лондон институт.
От 12-те региона, включени в проучването, цените са нараснали само в Лондон и в Шотландия.
Британците стават по-внимателни при покупката на имот, като броят на потенциалните купувачи е паднал най-много за последните четири години, добавят анализаторите.
На ниво от 5,75% лихвеният процент на английската банка е най-високият в групата на седемте най-развити индустриални страни.
HBOS Plc, Abbey и други кредитори увеличат цените на заемите, след като заради загубите на пазара на високорисковите ипотеки в САЩ търговските банки в света вече не се кредитират взаимно твърде охотно, с което вдигат пазарните лихвени нива. По-високите цени на заемите накараха Northern Rock да поиска спешно финансиране миналия месец, което доведе до първото масово изтегляне на суми от британска банка за повече от век.
Днешният доклад е поредното доказателство, че десетгодишният бум на пазара на жилища на Острова се охлажда.
Според HBOS цените през септември падат за първи път от девет месеца, а според базираната в Лондон компания за проучвания Hometrack Ltd. цените миналия месец са останали без изменение.
„Септември беше един от най-спокойните месеци, които сме имали, що се отнася до продажби“, коментира Марк Хънтър, брокер на имоти в Grice & Hunter в Северна Англия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 09.09.22 г.
fallback