fallback

Очаква се поевтиняване на жилищата на Острова с 6 на сто до 2009

Страната ще бъде засегната от края на глобалния бум на жилищния пазар, както по-рано се случи в САЩ, Ирландия, Испания и Франция

10:46 | 09.10.07 г.

Цените на жилищата във Великобритания ще паднат с 6% през следващите две години, предупреждава доклад на консултантската компания Capital Economics, цитиран от Times.
В него се посочва, че страната ще бъде засегната от края на глобалния бум на жилищния пазар, както по-рано се случи в САЩ, Ирландия, Испания и Франция.
Икономистите очертават по-мрачен сценарий от забавянето за периода 2004 г. и 2005 г., когато поскъпването на имотите намали темповете си от 20% на 2%.
Средните цени на жилищата вероятно ще паднат с по 3% през 2008 г. и 2009 г., смята авторът на доклада Ед Стансфийлд.
Миналата седмица от Halifax обявиха първия спад на цените на жилищата на Острова за тази година.
„През последните две години пазарът става все по-трудно достъпен, а заради проблемите на кредитния пазар ще става все по-трудно да се правят втори ипотеки“, коментира Стансфийлд.
Месечните плащания за нова ипотека за средния собственик на жилище са с 16% по-високи спрямо две години по-рано, сочат още данни от доклада.
Кризата с ликвидността в Лондонското сити означава, че ипотеките ще стават все по-скъпи, особено за хора с недостатъчно капитал. „Кредиторите правят все по-голямо разграничение между кандидатите за заем с по-нисък и с по-висок риск при определянето на лихвите по ипотеката“, се казва в доклада.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 13.09.22 г.
fallback