fallback

Strabag готви IPO за 1,35 млрд. евро за експанзия в Русия и на Балканите

Австрийската компания планира да инвестира в проекти като строителството на сгради и пътища

12:27 | 08.10.07 г.

Най-голямата строителна компания в Австрия - Strabag SE, планира да набере 1,35 млрд. евро чрез първично публично предлагане на акции, за да финансира експанзията си на бързо развиващите се строителни пазари в Русия и на Балканите, пише Bloomberg.
Strabag ще предложи 28,2 млн. акции за между 42 и 48 евро за брой, е съобщила днес компанията в проспекта си за IPO. Акциите трябва да започнат да се търгуват на Виенската фондова борса на 19 октомври.
През април Strabag продаде дял от 30% на руския милиардер Олег Дерипаска, укрепвайки по този начин връзката на компанията с пазар, който нараства четири пъти по-бързо от този в Западна Европа.
Главният изпълнителен директор Ханс-Петер Хазелщайнер търси средства, за да инвестира в проекти като строителство на сгради и пътища в черноморския курорт Сочи, който ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г.
„Компанията планира да разшири дейността си на руския пазар, като има предимството да е сред първите западни компании, навлезли в региона“, се казва в проспекта на Strabag. Компанията ще се фокусира върху Москва, Санкт-Петербург, Екатеринбург и Сочи.
Една четвърт от акциите ще се търгува свободно след IPO-то и може да нарасне до 49%, като всеки от сегашните собственици ще намали дела си до 17%, казва Хазелщайнер.
Другите собственици на Strabag са семейството на Хазелщайнер и група австрийски инвеститори начело с Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG. Strabag SE държи контролния пакет акции в Strabag AG, чиито акции се търгуват на фондовата борса във Франкфурт. 
Миналата година нетната печалба на Strabag нарасна близо четирикратно до 191 млн. евро благодарение на нарасналия обем работа в Германия, най-големият й пазар, и Източна Европа, които увеличиха продажбите с 36% до 9,43 млрд. евро. „След няколко години Русия ще стане най-големият пазар за компанията“, е заявил Хазелщайнер.
Strabag планира да построи пътища, мостове, хотели и обществени сгради като училища и болници. Около 45 на сто от продажбите на компанията се формират от пътно строителство, строителството на сгради е с дял около 47%, а останалата част е резултат от строителството на тунели.
Конкуренти на Strabag са компании като испанската Fomento de Construcciones & Contratas SA, която миналата година купи австрийската Alpine Bau GmbH, за да добие постъп до пазара на Балканите. Шведската Skanska AB също разширява дейността си в региона.
Deutsche Bank, Goldman Sachs и Raiffeisen Centrobank ще управляват продажбата на акции на Strabag. У нас компанията присъства чрез изграждането на новия терминал на Летище София и чрез проекти за пътно строителство, сред които участъци от магистрала Хемус.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 12.09.22 г.
fallback