fallback

Ваканционните имоти "на слънце" губят от блясъка си

Най-критично е положението при пазара в Испания, а пазарът на ваканционни имоти в България е в застой

11:06 | 08.10.07 г.

Стойността на ваканционните имоти, закупени от британци в чужбина, е загубила 15% за последните три месеца, като цяла поредица от имоти от типа „втори дом“ в Европа (особено по Средиземноморието) се е обезценила с хиляди евро, сочи проучване на британския ежедневник Daily Telegraph.
 
Близо четвърт милион британци са закупили жилища в чужбина през последното десетилетие, с което броят на британските собственици на ваканционни имоти се е удвоил. По-голямата част от тях са го направили с цел инвестиция.
Най-критично е положението при пазара в Испания, има спад на цените на имотите и във Франция, а пазарът на ваканционни имоти в България, популярна дестинация за британците, е в застой, обобщава статията.
В Кадис, югоизточна Испания, цените са паднали с 15%, в Аликанте, на Коста Бланка – с 2%, във френския Ла Рошел имотите са поевтинели с 3 на сто, а в Перпинян – с 1%, като спадовете са отчетени за последните три месеца.
Средната цена за апартамент с две спални в Майорка е паднала от 225 хил. паунда на 203 хил., а вила с три спални в Ланзароте е поевтиняла от 248 хил. паунда на 228 хил.
Цените в някои части на България, след като се изстреляха нагоре с 40% миналата година, са в застой, пише още вестникът.
Според експерти най-сериозно засегнати ще бъдат хората, които са направили инвестиция през последната година, особено в ново строителство, и тези, които разчитат на бърза препродажба.
Миналата седмица стана ясно, че пазарът на имоти във Франция отчита спад за първи път от 90-те години на миналия век, като цените на жилищата като цяло падат с 1% за третото тримесечие.
Докато намаленията са умерени на някои места, те идват след значително поевтиняване в определени райони миналата година, като Безие в югозападната част, където цените на жилищата са паднали с 10 на сто през 2006 г.
„Продавачите трябва да намалят офертните цени, и двата пазара (на продажби и на наеми) са надценени“, коментира брокер на имоти в Южна Франция.
Повишенията на лихвените нива в Европа се отразяват на пазара в Испания, като правят имотите все по-недостъпни, предвид факта, че повечето ипотечни кредити там са с променлива лихва.
В края на миналия месец строителният предприемач от Валенсия Llanera фалира заради дългове в размер на 520 млн. паунда. Сред факторите за това е свръхпредлагането на имоти в Испания, където около 300 хил. апартамента стоят празни след края на строителния бум.
Някои региони в Европа ще останат много силни, особено Южна Италия и части от Франция, смята Чарлс Уестън-Бейкър, който управлява международното подразделение на агенцията за имоти Savills. Независимо от това, инвеститори, които са купили ново строителство в Средиземноморието, може да се окажат в затруднено положение.
Притежаването на имот в чужбина никога не е било толкова популярно на Острова, като броят на собствениците е нараснал с 60% спрямо преди 5 години, сочат данни на националното бюро по статистика.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 07.09.22 г.
fallback