fallback

Пазарът на бизнес имоти във Великобритания остава стабилен, засега

От началото на годината на Острова са сключени сделки за бизнес имоти за близо 41 млрд. паунда

09:34 | 08.10.07 г.

Натискът върху глобалния кредитен пазар засега не се отразява сериозно на инвестициите в бизнес имоти във Великобритания, сочат данни за сделките от началото на годината, цитирани от Ройтерс.
Някои от транзакциите, осъществени през последните два месеца обаче, са разчитали на ресурси, осигурени преди лятната вълна на финансова нестабилност, смятат експерти и очертават по-нерадостна картина за ключовото последно тримесечие, през което миналата година са били реализирани близо една трета от всички сделки.
Предварителните данни на Property Data, събрани от брокери на имоти от всички райони на Великобритания, показват, че от началото на годината до 5 октомври в страната са били сключени сделки за бизнес имоти на обща стойност 40,9 млрд. паунда (83,25 мрлд. долара) – цифрата се очаква да бъде ревизирана в посока нагоре с получаването на допълнителна информация.
Този обем е съизмерим с отчетените по-малко от 40 млрд. паунда и малко над 42 млрд. паунда за същия период на 2005 и 2006 г., казват от Property Data.
През август и септември - месеците, през които финансовата нестабилност достигна върховете си, във Великобритания са се извършили сделки за бизнес имоти за средно близо 3 млрд. паунда месечно.
Ако се запазят темповете на развитие, пазарът вероятно ще надхвърли 50 млрд. паунда за цялата година, но ще остане под рекордните 62,4 млрд. паунда, отчетени през 2006, коментира говорител на Property Data.
Следващата година активността ще бъде по-слаба заради различното мнение на продавачите и купувачите относно това каква е реалната стойност на британските бизнес имоти, коментира Питър Деймсик от CB Richard Ellis.
Според него периодът на по-слаба активност ще продължи през първата половина на 2008 г. По думите му обаче трябва да се има предвид, че „пазарът слиза от много високо ниво“ и трябва да се прави разлика между различните сектори на пазара на имоти.
Пазарът на офис имоти в центъра на Лондон например е на път да отчете рекордна година заради големите чуждестранни инвестиции. По данни на CBRE сделките за покупка на офиси в центъра на Лондон са на обща стойност 15,6 млрд. паунда за първото деветмесечие на 2007 г. спрямо 15,7 млрд. паунда за цялата 2006 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
fallback