fallback

Собственици в Сочи се опасяват, че имотите им ще бъдат отнети от държавата

Нов закон за строителството в Сочи във връзка с Олимпийските игри през 2014 би могъл да наруши сериозно правата на собствениците на имота

14:23 | 03.10.07 г.

Правителството на Русия скоро ще приеме т. нар. "Олимпийски закон", който ще регламентира строителството и развитието на Сочи, след като градът спечели домакинството на Зимните олимпийски игри през 2014 г.
В реч пред Националния комитет за спорт и култура президентът на Русия Владимир Путин е предупредил, че няма достатъчно време за подготовката за Олимпиадата, пише изданието RussiaToday.
“Трябва да създадем добър планински курорт, известен на хората в Русия и на туристи от цял свят. Искам да ви предупредя, че нямаме много време предвид мащаба на начинанието“, е заявил Путин.
Със започването обаче на голямото строителство някои от жителите се опасяват, че новият закон ще ги остави безпомощни при защитата на домовете им.
Властите са разпоредили да се подготвят документите за собственост, твърдят собственици на жилища. Процесът обаче няма да праволинеен, казват собствениците и се опасяват, че къщите им ще бъдат съборени.
„Попитах строителите защо нашата улица е отбелязана за застрояване, защото властите твърдяха, че няма да събарят жилищни сгради. Те ми казаха, че това не може да бъде вярно, че никой не живее там и ме обвиниха, че лъжа,” казва Наталия Калиновская, собственик на имот.
След като бъде приет „Олимпийският закон“, земята, определена за застрояване в региона на Сочи, ще бъде оценена по пазарни цени. На собствениците ще бъдат предложени финансови компенсации, алтернативни парцели или нови жилища.
Според адвокати обаче новият закон би могъл да наруши сериозно правата на собствениците.
“Това ще означава, че хората вече нямат право да оспорват валидността на възможността държавата да вземе домовете им. Ще имат възможност да се оплакват единствено от размера на компенсациите, които получават”, коментира Константин Риндин, адвокат от Москва.
Според юристи новото законодателство ще съкрати времето за преговаряне за компенсации от една година на само три месеца. Освен това правителството няма да има задължението да уведомява собствениците на имоти лично, ако желае да конфискува частна земя. Вместо това ще бъде достатъчно да се публикува съобщение в медиите.
Изготвилите проекта за „Олимпийския закон“ твърдят, че защитават правата на собствениците. Според тях законът няма да се отклони от сегашните правила и ще пази правата на хората, като в същото време ще ускори процедурата, за да има достатъчно време за подготовка за Олимпийските игри.
Путин също е настоявал местните власти да работят в тясно сътрудничество със собствениците на земя.
За някои обаче е късно, коментира RussiaToday. Протестиращите обвиняват правителството в нечестна игра и се опасяват, че законът ще отнеме конституционното право на собствениците на съдебна защита по дела, свързани със собственост на земя.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
fallback