fallback

Манхатън - срещу вълните на жилищната криза в САЩ

Средната цена на апартамент в нюйоркския район за третото тримесечие е нараснала с 6,3% за година до рекордните 1,37 млн. долара

11:44 | 03.10.07 г.

Цените на апартаментите в Манхатън се повишиха до рекордна стойност за третото тримесечие, противопоставяйки се на общата тенденция на пазара на жилища в САЩ, съобщи Ройтерс.
Средната продажна цена на апартамент в нюйоркския район за третото тримесечие е нараснала с 6,3% спрямо година по-рано до рекордните 1,37 млн. долара, сочат данни от доклада на Prudential Douglas Elliman за третото тримесечие.
Средната цена на квадратен фут е нараснала с 9 на сто до 1 144 долара (над 12 300 долара за квадратен метър).
Медианната продажна цена (над която са продадени половината от апартаментите и под която – останалата половина) е нараснала с 2,3% на година база до 864 397 долара.
Общата картина на пазара на жилища в Щатите се характеризира с падащи цени и нарастващ инвентар от непродадени домове, но Манхатън е подкрепен от уникална икономика и много богати купувачи.
Цените на апартаменти в Манхатън по принцип растат или падат в зависимост от годишните бонуси на Уолстрийт - фактор, който обикновено се проявява през първите и вторите тримесечия.
Продажбите в нюйоркския район през третото тримесечие са нараснали с 65,6% до 3 499, като същевременно наличните апартаменти за продажба са намалели с близо 32 на сто, сочат още данните на Prudential.
Според друг доклад - на Terra Holdings, броят продажби се е увеличил с 41% до 3 677. Средната продажна цена се е повишила с 26 на сто до рекордните 1,32 млн. долара, сочат данните на Terra.
Продажбите в горния ценови сегмент в района са подкрепени от проекта The Plaza, при който голяма част от бившия Plaza Hotel е бил превърнат в апартаменти, и от луксозен проект в западната част на Манхатън, където през третото тримесечие е продаден апартамент за рекордните 42,4 млн. долара, коментират от Terra.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
fallback