fallback

Тодор Батков с проект за ваканционен комплекс край Бургас

Планира се изграждането на жилища, яхтено пристанище, хотел, търговски комплекс и други върху площ от 800 дка

14:32 | 25.09.07 г.

Тодор Батков, президент на футболен клуб “Левски”, ще строи ваканционен комплекс на нос Форос край бургаския квартал Крайморие, съобщи БГНЕС.
Днес Батков официално представи проекта, който носи името на носа и включва три зони върху над 800 декара.
В първата зона ще бъдат включени жилищни комплекси с по около 30 000 кв. м площ, яхтено пристанище с марина и морска гара, спортно-възстановителен комплекс, петзвезден хотел, бизнес парк, заведения за обществено хранене и транспортни артерии.
Пристанището предвижда кейове за около 150 по-малки яхти и външни стоянки за по-големи, чакалня, морски клуб. Морската гара ще обслужва фериботна връзка с централната част на град Бургас.
Във втората зона ще бъде изграден голям търговски комплекс върху 122 декара.
Третата зона е разположена надлъжно на най-дълбоката част на залива, като 90% от нея е с рядка борова гора. Концепцията за нея се обсъжда, тъй като тя е подходяща за дейности като наблюдение на диви прелетни птици, изграждане на зоопарк, аквариуми. Под водата на това място е открит древен римски град, чиито подводни археологически разкопки предстоят и които се очаква да се превърнат в една от атракциите на комплекса.
Вече е изготвен и проект за брегоукрепване и поставяне на кесонен вал на 2 м под вода. Тези дейности ще увеличат плажната ивица с 40-50 м.
Планира се още в една от зоните на комплекса да бъде разкрит и колеж по туризъм със специалности като сомелиерство и туристическа анимация.
На територията на комплекса има и два терена, които попадат в екологичната мрежа Натура 2000, но те са предвидени за зелени площи.
До момента са инвестирани близо 30 млн. евро за придобиване на собствеността на терена, а догодина ще бъдат вложени 20 млн. евро за изграждане на необходимата инфраструктура, съобщи Батков. Тя включва колектори за отпадни и дъждовни води, газ и електроснабдяване, съоръжения за използване на пречистена вода за водоснабдяване и поливане и други.
Проектът се реализира от инвестиционна компания “Форос Дивелъпмънт” ЕАД, собственост на Тодор Батков, в партньорство с британския инвестиционен фонд ECDC. В бъдеще ще бъдат търсени и други партньори.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
fallback