fallback

Имотите в Сочи поскъпват с 23,5% след обявяването му за Олимпийска столица

В централната част на града цената на жилищата вече е 5 050 долара за кв. м

11:38 | 18.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

След обявяването на Сочи за домакин на зимната Олимпиада през 2014 г., т.е. само за два месеца, цените на жилищата в града са нараснали с 23,5%, съобщава Прайм-Тасс.

В началото на септември средните цени на жилищата са достигнали 3 712 долара за кв. м, като увеличението за месец е с 8,8%. Ръстът за предходния месец е бил 13,5%. Специалисти отбелязват, че за много европейски страни толкова е годишният ръст на цените на недвижимите имоти.

В централната част на града цената на жилищата вече е 5 050 долара за кв. м.

Ръстът на цените на вторичния пазар на годишна база е 74,8%, което е в обичайния диапазон за големите градове в страната. Така например, ръстът на цените на недвижимите имоти на вторичния пазар на годишна база за Нижни Новгород е 84%, за Красноярск – 74%, за Новосибирск – 73%, за Ростов на Дон – 67%, т.е. те изпитват подобен на Сочи ценови шок.  

Ключов фактор за ръста на цените на недвижимите имоти в Сочи е обявяването му за Олимпийска столица, което го поставя в категорията градове важни не само за туристите, но и с геополитическо значение за широк кръг инвеститори, обясняват експерти. Възможностите за получаване в този град на по-високи доходи в бъдеще рязко се увеличават. Обаче ако в предходните месеци надценката на недвижимите имоти е била със спекулативен характер, по-нататък ще се бъдат уточнени ценовите характеристики и ще се търси ново стабилно равнище на пазарните цени.

Потенциалът за ръст на пазара на имоти в Сочи до края на годината е само 5-10%, смятат експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 26.08.22 г.
fallback