fallback

Инвеститор на мол в София обяви, че ще свърши парите до началото на 2009 г.

Meinl European Land е в доста затруднено положение, след като ядоса инвеститорите, изкупувайки акции без одобрението на акционерите

17:56 | 14.09.07 г.

Изпадналият в затруднения строителен предприемач Meinl European Land (който има планове за инвестиции в изграждането на мол в София) ще бъде принуден да търси ново финансиране до началото на 2009 г., когато наличните средства на компанията в размер на 1,4 млрд. евро ще бъдат изчерпани, съобщи днес говорител на компанията, цитиран от Ройтерс.
Предвид задълженията на Meinl Land в размер на 1 млрд. евро в дългосрочни облигации нетната стойност на наличните средства е около 400 млн. евро, е съобщил говорителят на компанията Рупърт-Хайнрих Щалер.
Meinl Land има 43 проекта за изграждане на търговски центрове и други активи на стойност 3,7 млрд. евро, голяма част от които се планира да бъдат открити през 2008 и 2009 г., съобщи по-рано компанията.
Нивото на наличните средства към момента означава, че компанията ще бъде принудена да привлече нови капитали чрез издаване на акции или облигации най-късно в началото на 2009 г. или да потърси инвестиционен партньор, който да инжектира свежи пари или да участва с дял в някои от строителните начинания на компанията.
Успешната продажба на акции или облигации обаче може да се окаже трудна за Meinl Land, която вече ядоса инвеститорите, като даде 1,8 млрд. евро за обратно изкупуване на акции, без да поиска одобрението на акционерите и на цени над нетната стойност на активите на компанията.
След като бяха разкрити обратните изкупувания акциите на компанията паднаха с 38%.
Облигаците на Meinl с падеж през 2013 г. днес се търгуваха с 1 пункт по-ниско на 76,50, което прави доходност от 11,96 процента.
Fitch понижи кредитния рейтинг на компанията до "junk", а от Standard & Poor’s казаха, че може да направят същото.
Австрийският регулаторен орган в сферата на финансите FMA и австрийската централна банка разследват обратните изкупувания на Meinl Land, включително заради подозрения за пазарна манипулация и търговия с вътрешна информация.
Инвеститори в търговски площи, към които бяха насочени агресивните телевизионни реклами на Meinl Land за привличане на капитал, и финансови съветници, основният дистрибуционен канал за продажба на акции, са заявили, че обмислят да заведат съдебно дело срещу компанията.
От Meinl Land и Meinl Bank са заявили, че не са направили нищо незаконно.
По-рано тази седмица от австрийския ежедневник Kurier, цитиран от AFX News, съобщиха, че акциите на Meinl European Land ще бъдат отписани от основния сегмент на виенската фондова борса във връзка с разследванията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 01.09.22 г.
fallback