fallback

Превръщат знакова сграда в Плевен в мол за 9,2 млн. евро

Плановете на инвеститора Ния ЕООД са молът да отвори врати след една година

15:52 | 13.09.07 г.

Central Mall Pleven. Илюстрация: Проконсулт

В Плевен стартира реконструкцията на знакова сграда в центъра на града, която ще бъде превърната в търговско-развлекателен комплекс Central Mall Pleven (Мол Плевен Център). Строително-инвестиционната компания Ния ЕООД ще вложи в проекта близо 9,2 млн. евро, съобщиха на пресконференция днес представители на инвеститора.
Става въпрос за бившата банкова сграда на пешеходната търговска улица „Васил Левски“ и площад „Свобода“, построена през 70-те години на миналия век, уточни арх. Красимир Попов от Проконсулт, които са изработили проекта за реконструкцията.
Общата застроена площ на сградата е близо 11 хил. кв. м, от които 7 хил. кв. м ще бъдат отдаваеми търговски площи.
Пететажната сграда ще включва около 40 магазина, като към момента 38% от общата площ вече са отдадени под наем, поясни Яни Стоименов, изпълнителен директор на NAI Procon, които ще отдават площите под наем. По думите му за наематели на мола ще бъдат привлечени марки от средния и високия ценови клас, като Benetton вече са потвърдили намерението си да присъстват в мола. Веригата хранителни магазини Елемаг също ще отвори супермаркет в комплекса. Водят се преговори и с марки, които засега не присъстват на българския пазар. Площите са отдадени под наем на нива средно между 25 и 30 евро на квадратен метър, каза Стоименов.
Освен търговски площи в мола ще има амфитеатрално кино на две нива, банка, два ресторанта, заведения за бързо хранене, кафенета и детски кът с площ около 400 кв. м, каза Попов. Отличителен белег на мола ще бъде фасадата от многоцветен стъклен филтър, чрез която архитектите са решили да преобразуват сградата в мол с модерна визия.
Предвижда се молът да започне да функционира през септември 2008 г. С откриването му ще бъдат разкрити около 430 работни места.
Ния ЕООД е плевенска строително-инвестиционна компания, специализирана в проектиране, изграждане и продажба на жилищни, офис и търговски площи.
Компанията е в процес на изграждане на още един проект в Плевен – Макси Център, който ще бъде изцяло търговски център, уточни за Investor.bg Милена Пандова, представител на инвеститора.
Освен в Плевен дружеството има инвестиции и в столицата. До момента има завършени над 15 проекта с обща разгъната застроена площ над 40 хил. кв. м. Собственик на Ния ЕООД е плевенският бизнесмен Цветослав Русков.
NAI ProCon е агенция за недвижими имоти, представител на мрежата NAI Global за България, която стартира дейността си у нас през април тази година. Планове за изграждане на мол в Плевен има и бизнесменът Аладин Харфан, собственик на веригата Технолукс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
fallback