fallback

Цените на жилищата във Великобритания падат за първи път от 2005 г.

Петте увеличения на лихвените проценти за последната година обезкуражиха купувачите на Острова, твърдят експерти

10:29 | 13.09.07 г.

Цените на жилищата във Великобритания отчитат спад през август за първи път от 2005 г., след като петте увеличения на лихвените проценти за последната година обезкуражиха купувачите, съобщиха от Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), цитирани от Bloomberg.

Броят на брокерите на недвижими имоти и оценителите, според които цените са паднали, надхвърля броя на тези, които смятат, че има ръст, с 1,8 процентни пункта през август, съобщават от RICS. Това е първият отрицателен баланс от октомври 2005 г. Цените в столицата са нараснали с най-бавен темп за последните две години.

След десетилетие на бурно развитие британският пазар започва да показва признаци на охлаждане, след като през юли Английската централна банка повиши лихвения процент до шестгодишен връх.

Предвид кризата при високорисковите ипотеки в САЩ, която дърпа нагоре цените на заемите в глобален мащаб, вероятно натискът върху цените на имотите ще се засили през следващите месеци.

„Пазарът ще омекне още. Потенциалните купувачи на жилища са станали много по-внимателни, защото изчакват да видят какъв ефект ще имат повишенията на лихвените проценти върху финансите на домакинствата“, коментира Йън Пери, говорител на RICS.

Спадът на цените е най-силен в Уест Мидландс, Северозападна Англия и Източна Англия. Индексът за цените на жилищата в Лондон - двигател на британския пазар на имоти, падна до най-ниската си стойност от юни 2005 г.

„Повишенията на лихвите се отразиха негативно на всички сегменти, освен на имотите в най-горния ценови клас. Времето за продажба много се удължи“, коментира Грант Робъртсън от шотландската Allied Surveyors.

Последните проучвания на пазара на имоти във Великобритания дават разнопосочни данни за състоянието на пазара.

Най-големият ипотечен кредитор на Острова – HBOS, заяви, че цените са покачват за осми пореден месец през август и са отчели ръст от 11,6 на сто на годишна база. Според най-големия британски сайт за недвижими имоти – Rightmove, пък цените в Лондон през август са паднали за първи път от година.

Недостигът на жилища, който помогна за утрояването на цените през последното десетилетие, може да продължи да подкрепя пазара. Новото строителство на 148 хил. единици средно годишно в периода между 1989 и 2005 г. е в застой спрямо рекордните 425 хил. през 1968 г., сочат официални данни на правителството.

Очаква се тази година икономиката на Великобритания да расте с най-бързи темпове за последните три години. Ръстът се ускори през второто тримесечие, през август безработицата отчете най-ниски стойности за последните две години, а продажбите на дребно са нараснали през юли, сочат последните данни.

Независимо от това обаче високите цени на заемите увеличават бремето върху потребителите, които вече имат задължения в размер на рекордните 1,3 трлн. паунда.

Интересът за закупуване на първо жилище отчита най-силен спад от август 2004 г., казват от RICS.

Високите лихвени нива и голямото поскъпване на имотите са довели до нарастване на високорисковите ипотеки във Великобритания, което накара някои анализатори да се запитат дали на Острова също се очертава ипотечна криза?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
fallback