fallback

Дават до 750 евро/хка годишно обезщетение за земя в Натура 2000

Размерът на обезщетенията зависи от това колко ограничения важат за дадената местност

14:50 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Максималният размер на обезщетението, което собственик на земя, попадаща в защитена зона от Натура 2000 може да получи, е до 750 евро на хектар за година, каза за Investor.bg зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев.
Размерът на обезщетенията ще зависи от това колко ограничения важат за дадената местност.
„Суха река“ ще бъде първата официално защитена зона във връзка с екологичната мрежа Натура 2000, като заповедта за нейното обявяване по всяка вероятност ще бъде издадена след месец, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров след срещата си с кметове на общини, на чиято територия се намира защитената зона.
Зона „Суха река“ обхваща около 250 хил. дка в областите Силистра и Добрич. До един месец заповедта за обявяването й за защитена зона ще бъде обсъждана, след което ще бъде издадена окончателната заповед.
Заповедта предвижда в границите на защитената зона 11 вида ограничения, чийто брой може да се увеличи или намали след обсъждането. Сред ограниченията са промяна на начина на трайно ползване на ливади, пасища, поляни и други; премахване на характеристики на ландшафта (синури, храсти, огради и други); сечи на крайречни гори и храсти; внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове и други.
Министър Чакъров съобщи, че до месец ще има заседание на Националния съвет по биологично разнообразие, а през октомври Министерски съвет ще разгледа и одобри отложените зони по Натура 2000.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 08.09.22 г.
fallback