fallback

Синът на Муамар Кадафи иска да строи екокурорт в Либия

С проекта Либия ще се стреми да покаже цивилизована в екологично и културно отношение; според FT това е опит за "излъскване" на имиджа на страната

13:21 | 11.09.07 г.

В знак на стремежа си да се отвори към света Либия обяви плановете си да стартира амбициозен проект в сферата на екотуризма и устойчивото развитие, съобщи Financial Times.

Проектът ще бъде реализиран в крайбрежния район в източната част на страната, богат на гръцки и римски археологически забележителности.

„Започваме този проект, защото в нашия регион не се говори често за опазване на околната среда или за въглеродни емисии, които обикновено се считат за проблеми на Европа и Северна Америка. Време е вече да присъединим към развитите страни и да покажем, че в екологично и културно отношение сме цивилизовани“, е заявил синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам.

Плановете си той разкрил пред западни журналисти, архитекти и международни финансисти сред впечатляващите руини в древногръцкия град Кирена (днес на либийска територия). По думите му проектът ще опази археологическите забележителности в региона, ще развие възобновяеми енергийни източници, ще осигури работни места и ще подобри жизнения стандарт на местното население.

По време на представянето проектът е бил подкрепен и от Unesco. Сейф ал Ислам играе сериозна роля в опитите на страната да подобри отношенията си с останалия свят и според поддръжниците на проекта в Кирена той е негова инициатива.

Синът на Кадафи е наел международни експерти, сред които архитектурното бюро Foster+Partners, да предложат решение за региона.

Засега не са оповестени никакви данни за стойността или срока на реализиране на проекта. Според близки до проекта източници, към момента той е на етап „визия“, като работата по него е почнала едва преди два месеца.

„Районът тук е като Лазурния бряг преди 100 години. Ще привлече туристите, защото е невероятно красиво и има руини. Ако не ги опазим сега, след 50 години вероятно ще бъде късно“, коментира Стефан Белинг, партньор във Foster+Partners.

Плановете на Белинг за района предвиждат контролирано разрастване на градовете, осигуряване на енергия от слънцето и вятъра, „дискретно“ построени хотели и туристически удобства и опазване на средиземноморския бряг от застрояване.

Foster+Partners ще проектират също и първите три хотела, които ще бъдат построени в района от либийския бизнесмен Хасан Татанаки, който планира да инвестира до 1 млрд. долара през следващите две години.

Липсата на конкретни параметри на проекта и пищното посрещане на западните журналисти, настанени в специално изграден палатков град в сянката на храма на Зевс в Кирена, със сигурност ще породят съмнения дали основната цел на проекта не е излъскване на имиджа на Либия и Кадафи, коментира FT.

Същевременно според британския вестник The Daily Telegraph първоначалният етап на проекта ще струва на правителството 1,5 млрд. паунда, а Татанаки ще инвестира още 700 млн. паунда. Бизнесменът планира да привлече около 3 млн. туристи в рамките на три до пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
fallback