fallback

Moody's очерта нерадостно бъдеще за строителите на жилища в САЩ

Спадът на пазара на жилища ще продължи най-малко до 2009 и ще доведе до понижаването на рейтинга на строителни компании, прогнозират от агенцията

10:33 | 11.09.07 г.

Пазарът на жилища в САЩ няма да преодолее скоро кризата, в която попадна, нещо повече - ще се влошава през следващите няколко години, прогнозират от рейтинговата агенция Moody’s, цитирани от списание Форбс.

В понеделник от Moody’s Investors Services обясниха, че очакват спадът на пазара на жилища да продължи най-малко до 2009 г. Това, на свой ред, вероятно ще доведе до многобройни понижавания на рейтинги на публични компании в сектора на жилищното строителство.

От Moody's са заявили, че очакват строителите да нарушат условията на съществуващите кредитни споразумения, защото условията на жилищния пазар остават лоши. Това ще накара кредиторите да „затегнат условията по кредитните услуги като търсене на допълнителни гаранции, намаляване размера на кредита или ограничаване на условията за отпускане на заем“, са заявили от агенцията.

Предвид постоянното медийно отразяване на слабия жилищен пазар в Щатите прогнозата на Moody’s дава още една причина на инвеститорите да продават акции на строителите на жилища. В резултат секторът рязко падна в понеделник.

По време на следобедната търговия акциите на KB Home се сринаха с 3,4%, или 95 цента, до 26,99 долара, тези на D.R. Horton загубиха 1,1%, или 13,78 долара, Toll Brothers паднаха с 1,2%, или 24 цента, до 20,10 долара, а книжата на Pulte Homes се обезцениха с 2,1%, или 32 цента, до 15,18 долара.

Агенцията прогнозира повишение на броя понижения на рейтинги и промени в прогнозите за периода до 2009 г., след като вече свали рейтингите на почти всички публични компании в сферата на жилищното строителство през последните няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 06.09.22 г.
fallback