fallback

Американска компания ще строи в Бяла луксозен комплекс от затворен тип

Инвестицията може да надхвърли 80 млн. евро

17:15 | 05.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Едно от най-близките инвеститорски намерения в Бяла е изграждането на селище от затворен тип за целогодишно ползване от богати чужденци. Американска компания за недвижими имоти е готова да вложи над 80 млн. евро в проекта.
Идеята е той да бъде върху терен от 50 дка на север от Бяла с плътност на застрояването до 0,6%. Американските инвеститори вече са с одобрен идеен проект и искат на тази база да получат разрешение за строеж. В комплекса ще се използват за спа процедури и намиращите в близост минерални води. Квадратният метър ще струва 2 500 евро.
Около 8,5% е ръстът на туристите във варненската община Бяла за този летен сезон. Тези последни данни отчете кметът на града Илиян Цонев, по повод празника на града днес.
Това лято са разкрити 5 нови туристически обекта от типа апартаментен комплекс, които са най-търсени в този район.
Почиващите са били главно от Русия, Полша и Англия, малка част от настанените са от Гърция, Германия и Румъния, допълни зам.-кметът Олег Атанасов. Статистиката на консултативния съвет по туризъм в Бяла сочи, че 4 хиляди туристи са посетили курортния град, очакванията са до края на топлия период те достигнат 5 хиляди. Туристическата такса в града е 50 ст. на човек, но въпреки това не всички хотелиери и хазяи обявяват гостите си.
Неспиращото строителство е друг проблем за известния като тих курорт за семеен отдих. 20 наказателни постановления са съставени на нарушителите, вече са приети и новите, по-високи глоби, които общината е въвела по подобие на Несебър – те са 5 хиляди лева при първо нарушение и 15 хил. лв. – за второ.
Община Бяла разполага с идеен проект за яхтено пристанище с възможност да обслужи до 1 500 яхти и рибарски лодки. Все още не е ясна точната инвестицията и инвеститорите, но интерес проявяват холандци, австрийци и англичани. В Бяла предстои общественото обсъждане за яхтеното пристанище и за голф игрище.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 30.08.22 г.
fallback