fallback

Големи европейски компании за индустриални имоти "заобикалят" България

Повечето посочват като причина за това по-малкия пазар и ограничените възможности, които България предлага в сравнение с Румъния

15:06 | 30.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Все повече водещи международни инвеститори се насочват към пазара на имоти в Югоизточна Европа, някои от тях реализиращи инвестиционни програми за милиарди евро. България и Румъния са особено атрактивни със скорошното си еврочленство, икономически ръст, ниски цени на имотите и на труда и повишаваща се покупателна способност на населението.
След бума на пазара на жилищни и бизнес имоти в двете държави през последните години актуални станаха и проекти за изграждане на индустриални площи. Редица чуждестранни и местни предприемачи стартираха проекти за собствени нужди или по поръчка, предвиждащи строителството на складове, логистични бази и производствени съоръжения.
По данни на международната консултантска компания Colliers към момента в София има 700 хил. кв. м индустриални площи, а в Пловдив – 250 хил. кв. м, като проекти за още стотици хиляди кв. м са в процес на изграждане.
В Румъния, където предлагането в момента е по-ограничено и делът на свободните площи клони към 0%, през 2007 г. се очаква на пазара да бъдат предложени над 430 хил. кв. м индустриални площи. В резултат на това предлагането може за пръв път да надхвърли търсенето, смятат от компанията.
Само за последните месеци няколко големи инвестиционни фонда и компании обявиха планове за навлизане на пазара в Източна Европа, като Румъния попада във фокуса на интереси почти на всички тях.
Някои от тях гледат на пазара като на едно цяло и включват и България в границите на инвестиционната си карта. Неотдавна инвестиционният фонд AMB Europe Fund I обяви планове да започне проучване и евентуално проекти на пазара на логистични и складови площи в България и в региона.
Влияние върху инвестиционните решения обаче оказва сравнително по-малкият по обем пазар у нас и много от тези играчи засега предпочитат да се концентрират върху страните от Централна Европа и Румъния. Наред с множеството инвеститори, предприемачи и консултанти, които избират различни сегменти на румънския пазар пред българския, като Dawnay, Day Carpathian, Absolute Capital, Jones Lang LaSalle и други, индустриалните имоти в северната ни съседка също привличат все повече играчи.
Вчера британската Segro обяви планове за експанзия на пазара на имоти в континентална Европа, при която ще инвестира 1,3 млрд. паунда. Компанията смята да разшири операциите си и да навлезе в Румъния.
Изпълнителният директор на Segro Йън Коул каза за Investor.bg, че България засега не влиза в сметките за разширение. „Поне през следващите две години не смятаме да проучваме потенциални възможности в България“, каза той. Коул посочи ограничения обем на пазара у нас и свързаните с него по-малко възможности като основен фактор за това. „Има редица малки пазари и в Западна Европа, като Швейцария например, които засега не представляват интерес за нас“, добави той.
По думите му компанията вече преговаря за покупката на проект и се надява да може да обяви сделка до края на годината. Той каза, че се предвиждат както инвестиции „на зелено“, така и покупка на готови обекти.
Наред с Румъния компанията проявява интерес към Словакия. „В момента имаме проекти в Чехия, така че можем сравнително лесно да стъпим на пазара в Словакия, тъй като може да се очаква, че двата пазара са доста сходни“, каза Коул.
Понастоящем компанията реализира проекти с обща площ от 2,2 млн. кв. м във Великобритания, Франция и Германия. Досега през 2007 г. тя е осъществила придобивания на стойност 430 млн. евро. Печалбата преди данъци за първите шест месеца е била 68,8 млн. паунда, което представлява повишение от 51% в сравнение със същия период на миналата година.
През юни, в навечерието на ипотечната криза, компанията продаде бизнеса си в САЩ за 2,9 млрд. долара. След сделката тя разпредели дивидент от 250 млн. паунда, намали дълга си и осигури финансиране на инвестиционната си програма в Европа.
Segro има офиси в 10 държави. Портфолиото й включва активи на обща стойност 5,1 млрд. паунда и 3,6 млн. кв. м бизнес площи. Годишните брутни приходи от наем на компанията възлизат на 200 млн. паунда.
В края на юли белгийската Warehouses De Pauw (WDP) обяви старта на третата фаза от стратегическата си експанзия, като също избра Румъния за новия пазар, на който да установи дейност. Решението си тя аргументира с факта, че Румъния има „потенциал за изключителен ръст.“
„Румъния е голяма страна с ключово географско разположение и с много младо и динамично население“, коментира изпълнителният директор на компанията Тони Дьо По.
Компанията стартира дейността си в Румъния с покупката на пет парцела в района на Букурещ с обща площ от 942 хил. кв. м на цена от 16,5 млн. евро. Върху два от тях дъщерното дружество на компанията WDP Development RO ще изгради полуиндустриални обекти, които планира да започне до края на годината и да завърши до средата на 2008 г. Прогнози на компанията сочат, че инвестицията в петте проекта ще бъде в размер от най-малко 150 млн. евро.
От WDP коментираха за Investor.bg, че засега нямат планове за проекти у нас.
„Никога не казваме „никога“, но през следващите няколко години смятаме да се концентрираме върху проектите в Румъния и другите пазари, на които присъстваме“, каза Юст Увентс от WDP. Като главна причина той посочи по-големите възможности, които румънският пазар предлага в сравнение с българския.
Румъния е петата държава, в която компанията ще развива дейност. Тя има проекти също в Белгия, Франция, Холандия и Чехия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 10.09.22 г.
fallback