fallback

Ипотечните заеми в САЩ бележат спад

Повишените лихвени нива по краткосрочните кредити и по-строгите мерки при отпускането на ипотечни кредити намалиха търсенето на заеми

16:26 | 29.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Молбите за получаване на ипотечен заем в САЩ намаляват до най-ниското ниво от четири седмици насам в резултат на повишените лихви по едногодишните кредити. По данни на американската Асоциация на ипотечните банкери, които са съставили индекс на молбите за отпускане на заем за закупуване на жилище или рефинансиране на стари задължения, той се понижава с 4 на сто през последната седмица. Така стойността на индекса пада до 615,2 пункта, след като преди седмица е бил 641,1 пункта.
Индексът е съставен от два показателя. Първият – молбите за ипотечен кредит, отбелязва спад с 4 на сто от 441,5 на 424 пункта, а вторият, който измерва броят на кандидатите за рефинансиране на стари задължения, пада с 4,2 на сто от 1 806,3 до 1 729,6 пункта.
През изминалата седмица банките бяха принудени от ситуацията в кредитния сектор да повишат лихвите по повечето видове кредити, които предлагат. Така едногодишните заеми се отпускат при лихва 6,51 на сто, което е най-високото ниво от януари 2000 г. насам. Цената на подобен заем седмица по-рано беше 5,84 на сто. Лихвите по тридесетгодишните заеми пък бяха понижени от 6,49 на сто на 6,41 на сто.
Според специалисти, цитирани от Bloomberg, банките повишават краткосрочните лихви с цел да обезкуражат високорисковите купувачи да кандидатстват за получаване на кредит. Действията на банките по затрудняване на достъпа до кредитиране и падащите цени на имотите в страната могат обаче могат да задълбочат кризата, като намалят търсенето на жилища.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 07.09.22 г.
fallback