fallback

И ОББ повишава лихвите по ипотечните кредити

Годишната лихва за стандартните кредити за покупка ще възлиза на 7,2%, а за ремонт – на 8,2%

11:44 | 29.08.07 г.

Обединена българска банка (ОББ) ще повиши лихвените проценти по ипотечните кредити в лева с 0,5 пункта, като годишната лихва за стандартните кредити за покупка ще възлиза на 7,2%, а за ремонт – на 8,2%, съобщиха от банката.
Повишаването на лихвите е вследствие на съществените промени в пазарните условия у нас и на международните пазари, както и на влизащите в сила от 1 септември мерки на БНБ за ограничаване темповете на кредитния растеж чрез увеличаване на задължителните безлихвени минимални резерви от 8% на 12%.
ОББ въвежда и някои промени в промоционалните си оферти за ипотечни кредити в лева за нови клиенти. В промоционалната схема за покупка на жилище за нови клиенти процентът за първата година от 0,9% се променя на 1,5%, като лихвата от 7,95% за останалия период остава без промяна. Промоционалната ипотечна схема за ремонт и реконструкция на жилище не се променя.
Промяната е валидна за нови кредити от 1 септември 2007 година, а за вече съществуващи кредити - от 1 октомври 2007 година.
Към настоящия момент банката не предвижда увеличение на лихвените проценти за потребителски кредити и ипотечни кредити в евро, както и за всички останали кредити за граждани в лева, в т. ч. и кредитни карти.
Вчера стана ясно, че Първа инвестиционна банка също вдига лихвените проценти по кредитите от 1 септември.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
fallback