fallback

Българо-руско дружество инвестира 7 млн. евро в 4 завода край Симитли

Фирмата има и проекти за туристически комплекси в Сандански и Шкорпиловци

10:50 | 29.08.07 г.

Край Симитли започна осъществяването на проект на дружеството Бултера с инвестиции за около 7 млн. евро в четири нови производствени предприятия за пенопласт, симпролит, биодизел и рапично олио. Това е съобщил представителят на фирмата-инвеститор за Благоевградска област Георги Узунов, цитиран от БТА.
През миналата седмица бе взривена сградата на някогашната брикетна фабрика, на мястото на която ще се изградят предприятията за пенопласт и симпролит. От Бултера информираха, че са патентовали технологията за производство на това изделие, което ще срещне конкуренцията на други подобни производства, каквито са тухлите Ytong. В завода ще бъдат вложени около 1,25 млн. евро.
Първата продукция на завода ще бъде ползвана за реализацията на няколко проекта на Бултера. Това са балнеоложки комплекс с разгърната площ около 130 хил. кв. м в Сандански, комплекс с площ 80 хил. кв. м във варненското село Шкорпиловци и още един обект в областта на селския туризъм. Впоследствие изолационните тухли от симпролит ще бъдат предложени на пазара.
В момента се разчиства площадката, където ще започне най-напред изграждането на завода за пенопласт - суровината за производство на симпролит. Инвеститорите планират той да е готов до края на ноември тази година, а до края на януари 2008 г. те предвиждат да бъде завършен и заводът за симпролит.
Намеренията им са през следващата година да започне да работи и заводът за биодизел, който в момента се проектира. Суровината за него ще се внася от Русия.
През първата половина на септември се предвижда да се взриви и някогашната сепарация "Орловец" на мини "Пирин", където ще се изгражда новата производствена база. За изпълнителен директор на дружество "Симпролит" в Симитли е назначен Владимир Стоилов - бивш изпълнителен директор на мини "Пирин" ЕАД. Фирмата е назначила вече и първите си работници.
Справка в АПИС сочи, че съдружници в Бултера ООД, Благоевград, с равни дялове са Кирил Анзов и руският гражданин Сергей Старков.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 06.09.22 г.
fallback