fallback

Конфликт на интереси в бъдещия технологичен парк на Шумен

Представители на общинската администрация са акционери в компания, която ще изгражда завод в технопарка, съобщи областният управител

12:19 | 28.08.07 г.

Областният управител на Шумен Красимир Костов е сезирал Главния инспекторат към МС за участието на общински служители в акционерно дружество в бъдещия технопарк, който ще се изгражда на общински земи край града. Двама директори на дирекции от общинската администрация и главният архитект на Шумен са акционери във фирма "Агротехгруп", която ще изгражда завод за коприна в технопарка, е съобщил за БТА Костов.
Като длъжностни лица същите общински служители са участвали в подготовката на конкурсната процедура, довела до избора на фирмата, в която са акционери и до решението за продажба на 60 хил. квадратни метра общински терен на преференциални цени на "Агротехгруп", допълнил Костов.
Това е конфликт на интереси по смисъла на Кодекса за поведението на служителите в държавната администрация и нарушение на чл. 12, ал. 1 и чл. 13, ал. 1 от Кодекса, както и на чл. 29, ал. 2 от Закона за държавните служители, твърди Костов.
Според него шуменският кмет, като работодател, трябва да приложи разпоредбите на закона и да уволни служителите-акционери - директора на дирекция "Икономическо развитие" Росица Антонова, директора на дирекция "Бюджет и финанси" Вилма Дечева и главния архитект Диана Стефанова.
Освен общинските служители, като акционери в същото дружество участват и двама от заместник-кметовете на Шумен Сотир Сотиров и Марин Кунев, както и четирима общински съветници от НДСВ, СДС и БСП, съобщил още Костов. Според него заместник-кметовете и общинските съветници не са отговорни по закона за държавния служител и при тях санкцията може да е само морална.
Заради конфликта на интереси няколко общински съветници са предложили на последната сесия да бъде преразгледано решението за избора на фирма "Агротехгруп" в технопарка, е съобщила Даниела Русева, председател на общинския съвет.
Планира се първата копка на хай-тек парка, в който ще бъдат инвестирани около 151 млн. евро да бъде направена през декември тази година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
fallback