fallback

Германски концерн иска да строи завод за биогорива за 100 млн. евро у нас

Концернът засега оглежда подходящи терени за изграждането на предприятието, като държи заводът да бъде разположен в близост до пристанище

12:15 | 27.08.07 г.

Германският концерн „Вербио АГ” (Verbio Vereinigte BioEnergie AG) проучва възможностите да инвестира 100 млн. евро в изграждането на завод за биогорива в България, съобщиха от компанията. Плановете си в тази насока е изложил изпълнителният директор на компанията Клаус Заутер по време на среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
От концерна засега оглеждат подходящи терени за изграждането на предприятието, като държат заводът да бъде разположен в близост до пристанище. Димитров е предложил като вариант региона на Варна.
Фабриката ще произвежда едновременно биодизел и биоетанол. Вероятно компанията ще кандидатства и за първи клас инвеститор в България. Партньор на концерна у нас е „Евроетил” АД, която произвежда биоетанол в предприятие край град Алфатар, Силистренска област.
„България може да се превърне в основен производител и играч в сектора на биогоривата на Балканите”, смята Заутер.
Вербио има няколко завода за биодизел и за биоетанол в Германия. Общият им производствен капацитет надхвърля 700 хил. тона на година, или 2,1 млн. литра на ден. От тях 400 хил. тона са биодизел и 300 хил. тона биоетанол. Освен това развива и друг бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници. Притежава 120-мегаватова вятърна електроцентрала в Германия. Целият бизнес е обединен във Verbio Group. За групата работят над 1 000 служители, а. бизнесът й се оценява на над 1 млрд. евро. Акциите на концерна се търгуват на фондовата борса във Франкфурт.
Към момента концернът използва за суровина предимно рапица и рапично масло, но до края на годината планира да въведе и палмово масло. Вербио също изгражда и най-големия завод за биогаз на стойност 42 млн. евро.
„Евроетил” АД също планира да разшири своя завод за биоетанол край град Алфатар. Проектът на разширението ще бъде завършен още в началото на следващата година и с изпълнението му капацитетът за производство на биоетанол ще нарасне четирикратно, съобщи изпълнителният директор на компанията Радослав Шунк. В момента капацитетът на предприятието е 10 млн. л годишно и целта е да достигне 40 млн. л.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
fallback