fallback

Брокери отчитат 10% ръст на сделките с имоти у нас от българи в чужбина

Хората на по-високо управленско ниво най-често правят сделки с цел инвестиция

15:21 | 24.08.07 г.

Българите, работещи и живеещи зад граница, са една от основните групи купувачи на пазара на жилища през летните месеци. От началото на годината досега от агенцията за недвижими имоти Адрес отчитат 10% ръст на годишна база на сделките, сключени от тези купувачи.
Най-общо тези клиенти се разделят на няколко групи в зависимост от естеството на работата си, обобщават брокерите. В първата те включват българите, работещи в Европа на ниски и средни позиции, които имат натрупан капитал, който искат да инвестират в жилище. Обикновено те купуват двустайни или тристайни апартаменти, като възнамеряват да живеят в жилището до няколко години. Най-често те са на възраст 25-35 години, несемейни или семейни с едно дете и все още не са придобили друго гражданство.
Друга част от тази група са над 40-годишни, които имат легални доходи и чуждо гражданство. За тях интерес представляват къщите в близост до големите градове, където след като се пенсионират, ще живеят с пенсията си от съответната държава.
Хората на по-високо управленско ниво, които имат собственост в държавата или малък, среден бизнес, най-често правят сделки с цел инвестиция, сочат данните на Адрес. Според тях най-често тези покупки са магазини в нови кооперации в широкия център на градовете.
През последните години се наблюдава и обособяването на сравнително нова група клиенти – студенти, които работят на студентски бригади в чужбина. Със спестените пари те си осигуряват една част от плащането на имота, като доплащат с кредит. Техният интерес е основно за двустайни апартаменти в града, в който живеят.
От агенцията очертават и няколко тенденции при избора на имот в зависимост от това къде по-конкретно в чужбина работят българите.
Работещите в Англия предпочитат добре поддържани имоти в престижни квартали или в затворен тип комплекси, които отдават под наем. Те са на възраст между 30 и 37 години и сключват сделки с кредит, който са изтеглили в Англия. Купуват големи апартаменти в централните райони на София, както и във Варна, Бургас, Пловдив.
Маломерни жилища избират по-голямата част от сънародниците ни, живеещи в Испания. Най-често те са семейни и са на възраст 30-37 години. За разлика от българите, живеещи в Англия обаче, при тях финансирането на сделките е с лични средства. Насочват се към имоти ново строителство, които да отдават под наем, докато не решат да живеят в тях. Освен в големите градове на страната такива имоти купуват и в Русе, Велико Търново, Плевен.
Друга, не по-малка група са българите, живеещи в САЩ, които са семейни и са на възраст над 45 години. Те имат натрупан капитал и искат да имат собствен имот в страната. Интересът им е насочен към по-луксозните апартаменти или вили. За тях атрактивни са както къщите в полите на Витоша или на морския бряг, в които да прекарват престоя си в България, така и тристайните апартаменти в централните части на големите градове, които купуват основно с цел инвестиция.
Българите, работещи в Гърция, предпочитат двустайни жилища ново строителство в широкия център на градовете. И при тях, както и при българите, живеещи в Испания, сделките се финансират с лични средства. За разлика от останалите групи купувачи, при тази възрастовата граница е по-широка - от 27 до 50 години.
От агенцията очакват пазарът на жилищни имоти в страната да продължи да привлича българи, живеещи зад граница, и през следващите месеци, като предвиждат най-много такива сделки до началото на октомври.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 08.09.22 г.
fallback