fallback

Къде в София цените на имотите имат най-голям потенциал за растеж?

Според анкета на Investor.bg на първо място се нареждат имотите по Витошката яка, следват центърът и източните квартали

10:53 | 23.08.07 г.

Най-голям потенциал за растеж в столицата имат цените на имотите, разположени в т. нар. Витошка яка от Панчарево през Драгалевци и Бояна до Княжево. Това мнение споделят почти една четвърт (24 на сто) от отговорилите общо 1 323 потребители в анкета на Investor.bg.

Почти по равно се разделят гласовете между имотите в центъра на столицата (19 на сто) и тези в източните квартали Младост и Дружба (18 на сто).

Малка е разликата и между процентите на тези, които смятат, че най-голям потенциал за нарастване имат цените на имотите в западните квартали Люлин, Надежда, Обеля, Овча купел (15%) и тези, според които това са разположените южно от центъра Яворов, Изток, Лозенец, Иван Вазов (14%).

Според 10 на сто от отговорилите в анкетата най-голям потенциал за ръст имат цените в различни от посочените райони.

„Очакваме ръст на цените на имотите във Витошката яка от Панчарево през Драгалевци и Бояна до Княжево. В тези райони има предлагане за добре поддържани имоти в затворен тип комплекси. Поради наличието на свободни терени те са атрактивни и заради възможността за реализиране на нови проекти“, коментира за Investor.bg Диана Ефремова, регионален мениджър за София на компанията за недвижими имоти Адрес.

По думите й Младост и Дружба привличат много клиенти - не само купувачи, но и наематели, заради близостта си до университети. Към тях се насочват и много от хората, решили да сключат сделки с цел инвестиция.

„Цените в западните квартали Люлин, Надежда, Обеля и Овча купел растат уверено от началото на годината, като Люлин например е кварталът с най-голям ръст на цените - 30% за първото полугодие на годината спрямо последното на миналата. За същия период поскъпването в Надежда е 29 на сто. Инфраструктурните промени в тези райони като изграждането на магистрала „Люлин” и метрото повишават значително атрактивността на имотите“, каза още Ефремова.

Според нея центърът на столицата, който традиционно държи най-високите ценови нива на имотите, ще печели винаги заради фактора местоположение, който е основен при формирането на стойността на жилищата.

В Яворов, Изток, Лозенец и Иван Вазов драстично поскъпване не се очаква, тъй като районите имат традиционно високи цени, смята Ефремова.

„Не очаквам да има голямо повишение на цените на жилищните имоти в центъра на София“, коментира, от своя страна, Младен Митов от агенция Явлена. По думите му трудно може да се прогнозира развитието на т. нар. Витошка яка, но цените там определено се влияят от ключови фактори като слабата инфраструктура.

„В Младост, въпреки че вече се усеща известно презастрояване и недостиг на зелени площи, традиционно има голям поток купувачи от провинцията, което ще дърпа цените нагоре“, добави той.

В кварталите Яворов, Изток, Лозенец и Иван Вазов, които са от висок ценови клас, има по-малко купувачи, но добър потенциал за ръст, смята Митов. По думите му Люлин също ще привлича купувачите, защото вече има много нови сгради.

Като квартали с добър потенциал, невключени в анкетата, Митов посочи Хаджи Димитър, Сухата река и Гевгелийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 08.09.22 г.
fallback