fallback

Жилищата в Москва поскъпнаха леко за първи път от няколко месеца

Ръстът обаче едва ли е знаков, смятат експерти, които прогнозират реално поскъпване не по-рано от януари

12:00 | 21.08.07 г.

Средната стойност на квадратния метър жилищна площ в Москва нарасна с 0,1% до 4 059 долара за седмицата от 13 до 20 август, което е първото поскъпване за последните няколко месеца, съобщи Newsru.com, позовавайки се на данни на анализаторския център "Индикаторы рынка недвижимости".

Според експертите ръстът се дължи на повишаването на цените на жилищата в старите пететажни кооперации и по-новите високи панелни блокове, където цените са нараснали с 0,1 на сто до средно 3 647 и 4 075 долара на кв.м. Също с толкова е поскъпнало и новото монолитно тухлено строителство – до 4 528 долара/кв. м.

Същевременно с 0,2 на сто са поевтинели т. нар. „сталинки“ - жилища с високи тавани и голяма площ, построени между 40-те и 50-те години на миналия век. Обикновено са в дву- до четириетажни кооперации, намират се в определени квартали на Москва.

Като цяло за месеца поскъпването е 0,03 на сто. Според анализаторите обаче този ръст едва ли е знаков.

Жилищните имоти в Москва засега остават неизгодни, като доходността им остава по-малка от тази на банков депозит, припомнят от изданието.

Още в края на юли експерти прогнозираха постепенно оживление на пазара в руската столица, като според тях обаче то ще бъде по-скоро свързано с нарастване на покупателната способност и на броя сделки, а не с възобновяване на нарастването на цените. Според тях ако изобщо може да започне реално поскъпване на жилищата, то това ще стане не по-рано от януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:59 | 03.09.22 г.
fallback