fallback

Пазарът на жилища в еврозоната се забавя

Средните цени на жилищата в еврозоната ще нараснат едва с 4,3% тази година – най-бавният темп от въвеждането на еврото през 1999 г., прогнозират от Barclays Capital

09:38 | 21.08.07 г.

Темповете на нарастване на цените на жилища в еврозоната се забавят и това може да се окаже заплаха за икономиките на 13-те страни, използващи еврото, пише Financial Times.
Средните цени на жилища в 13-те страни от еврозоната ще нараснат едва с 4,3% тази година – най-бавният темп от въвеждането на еврото през 1999 г., прогнозират от базираната в Лондон финансова къща Barclays Capital.
Както на други места по света, цените на жилищата в много страни от еврозоната нараснаха значително през последните години под влиянието на ниски лихвени проценти, които на свой ред засилиха икономическото развитие. Испания и Франция обаче отчитат рязко забавяне на скоростта, а в Ирландия ръстът вероятно ще спре почти напълно тази година.
Последните данни сочат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може би е подценила степента на забавяне на пазара на жилища, както и последиците от това за бъдещото икономическо развитие на региона.
Този месец от ЕЦБ отбелязаха, че темпото, с което нарастват цените на жилищата в еврозоната „остава на високо ниво“ въпреки „известна умереност“.
Според Джулиан Калоу, икономист в Barclays Capital, обаче по-високите лихвени проценти на ЕЦБ, които нараснаха от 2% в края на 2005 г. до 4%, са оказали силно влияние върху пазара. Испания и Франция се оказаха изключително податливи към промени в цените на заемите, защото и в двете страни ипотеките с плаваща лихва са широко разпространени.
Очевидни признаци за охлаждащ се жилищен пазар биха отслабили аргументите за следващи повишения на лихвите.
Малка е вероятността обаче средните цени на жилищата в еврозоната да отбележат значителен спад, а и няма изгледи икономиките в региона да изпаднат в това затруднено положение, което сполетя щатския пазар на високорискови ипотеки.
Последното проучване на ЕЦБ обаче сочи спад в търсенето на жилищни кредити, като се очаква тенденцията да се запази и през третото тримесечие на годината.
Очертаващото се охлаждане на пазарите на жилища в еврозоната може да доведе до по-слаб икономически ръст по няколко основни канала. Спад в жилищното строителство ще се отрази негативно на икономики като испанската, която процъфтяваше заради голямата строителна активност. Броят на заетите в сектора на строителството в еврозоната нарасна с 400 хил. миналата година и формира около една пета от общото нарастване на заетостта.
По-малкият брой сделки би намалил търсенето на дълготрайни стоки (като домакински уреди например), защото по-малко потребители ще обзавеждат домовете си. Ще намалее и потребителското доверие, което се отчита, когато цените на жилища растат.
Естествено, пазарите в еврозоната се различават и за някои страни може би тепърва предстои период на значително нарастване, пише вестникът. Само че дългоочакваното възстановяване на Германия продължава да се бави, сочи прогнозата на Barclays. Според нея цените на жилищата в най-голямата европейска икономика ще нараснат едва с 0,7% тази година спрямо 0,5%миналата. Нарастване на средните цени на жилища:
Година Франция Германия Ирландия Италия Испания Еврозона
2003 11,8 -1.2 15,9 10,2 17,6 7,3
2004 15,2 -0.8 11,6 10,4 17,4 8,5
2005 15,3 -0.1 11,8 8,1 14 8,8
2006 12,1 0,5 13,4 6,7 10,4 7,6
2007* 6,6 0,7 0,8 4,3 4,4 4,3
*Прогноза на Barclays Capital
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 07.09.22 г.
fallback