fallback

ProLogis създаде нов фонд за инвестиции в индустриални имоти в Европа

ProLogis European Properties Fund II ще има общ капацитет до 7,5 млрд. евро

18:06 | 20.08.07 г.

Американската компания ProLogis – най-големият собственик, мениджър и строител на дистрибуционни центрове в света, създаде нов фонд за имоти в Европа, съобщи компанията.

ProLogis European Properties Fund II ще функционира като фонд с отворен тип и ще има общ капацитет до 7,5 млрд. евро (10,1 млрд. долара).

Компанията вече е определила портфолиото на фонда за третото тримесечие на 2007 г., което се оценява на около 600 млн. евро и включва наскоро построени обекти, както и съоръжения, които е придобила със закупуването на бизнеса с индустриални имоти в Европа на Parkridge Holdings.

Това ще бъде вторият фонд на ProLogis в Европа. Първият, ProLogis European Properties (PEPR), е създаден през 1999 г. и към момента притежава около 5,8 млн. кв. м индустриални площи в 11 страни, които към 30 юни се оценяват на 4,5 млрд. евро общо. През септември миналата акциите на PEPR бяха листнати на борсата Euronext в Амстердам.

Новият фонд ще обедини 28 институционални инвеститори. PEPR ще има 30% дял в него, а ProLogis - 17% пряко участие, както и 8 на сто косвено чрез инвестицията си в PEPR. ProLogis ще бъде външен мениджър на фонда.

Освен за европейския фонд, компанията съобщи за създаването на още три фонда за инвестиции в дистрибуционни центрове – в Мексико, Южна Корея и САЩ.

Общият капацитет на новите фондове е над 14 млрд. долара. Средствата ще се използват както за строителството на нови обекти в съответните региони, така и за придобивания на активи, които отговарят на критериите на фонда.

„Заедно със съществуващите фондове на ProLogis, имаме възможност да поддържаме активи на стойност 33 млрд. долара – два пъти повече от активите на стойност 14,2 млрд. долара, които управлявахме в края на второто тримесечие, коментира Джефри Шварц, главен изпълнителен директор на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 10.09.22 г.
fallback