fallback

Медведев: Лихвите по ипотечните кредити в Русия ще спадат

Надявам се, че в периода от половин до две години лихвата ще бъде вече 8%, казва първият вицепремиер на Русия

12:15 | 16.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Докато преди четири години средната лихва по ипотечните кредити е била 25%, то сега лихвата по рефинансирането в системата на агенциите по ипотечно и жилищно кредитиране е 10,5%, е заявил първият вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.  

„Надявам се, че в периода от половин до две години тя ще бъде вече 8%. Тази лихва по-нататък ще се снижава и така достъпността на ипотечните кредити ще расте“, е казал Медведев. 

„За да създадем набор от финансови инструменти, практически достъпни за широки кръгове от населението, се нуждаем от значително повече време от 2-3 години. Но това е и целта – да се създаде набор от инструменти, несъществуващ досега в нашата страна.“ 

„Ипотечните инструменти вече сме създали. Сега главното е да ги приведем в параметрите, в които съществува ипотеката в развитите страни в света“, е добавил първият вицепремиер. 

Отговаряйки на въпрос, Медведев е посочил, че критериите за достъпност на жилищата са различни и е необходимо да се строят не само жилища от икономичната класа. 

Що се отнася до строителството на жилища за тези граждани на Русия, които не могат да се възползват от ипотечните кредити, Медведев смята, че държавата трябва да създава възможности за субсидиране за сметка на бюджетни източници. 

По мнението на Медведев, е необходимо не само да се субсидира лихвата, но и да се развиват програми, които биха компенсирали първата вноска на слабо обезпечените категории граждани. 

И най-главното, според вицепремемиера на Русия е, да се създават условия за ръст на доходите на гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
fallback