fallback

„Бежанци от Меркел“ доведоха до бум на пазара на имоти в Швейцария

За страна, където 70% от населението живее под наем, поскъпване от 70 на сто на жилищата за седем години е сериозен феномен

11:15 | 15.08.07 г.

Докато в градове като Лондон и Мадрид цените на жилищата достигнаха космически нива през последните години, един друг, по-тих, но не по-малко важен бум бе достигнат на по принцип уравновесения пазар в Швейцария, коментира Ройтерс.

Чуждестранни купувачи прииждат на тълпи към градчета като Кюснахт, съвсем близо до Цюрих, като вдигат цените на имотите в горния клас до рекордни нива.

„Притесняваме се за тази ситуация. Цените на апартаментите растат бързо и става все по-трудно да се намери достъпно жилище“, коментира Макс Баумгартнер, представител на местните власти.

Богати германци, руснаци, британци и американци масово си купуват домове в Кюснахт, където има добър пазар, евтини ресторанти и ниски данъци.

Вилите и апартаменти по брега на Цюрихското езеро (т. нар. Златен бряг на Швейцария) са най-желани. Купувачите купуват всичко, чиято цена тръгва от около 3 млн. швейцарски франка (около 1,8 млн. евро) за къща на Златния бряг спрямо начална цена от 800 хил. франка (над 480 хил. евро) за апартамент в центъра на града.

В края на юни цените на големите апартаменти на Златния бряг са със 70% по-високи спрямо началото на века, сочат данни на базираната в Цюрих консултантска компания в сферата на имотите Wuest and Partner. Цените за големите къщи са нараснали с 60 на сто.

Кюснахт не е единственото място, където се отчита подобна тенденция. За последните седем години големите къщи в самия Цюрих са поскъпнали с над 50%, а големите апартаменти – с 82 на сто, сочат данните.

Повишенията обаче са далеч от ръста, който се наблюдава в Мадрид, Лондон и Париж през последните години, коментира Фреди Хасенмейл, анализатор на пазара на имоти в Credit Suisse.

Въпреки това поскъпването на жилищата в Швейцария е важно заради относително статичната природа на пазара на имоти в страната, където над 70 на сто населението живее под наем.

„Към момента заплатите растат, плащат се и големи бонуси, защото икономическата ситуация, особено във финансовия сектор, е стабилна. Затова има много хора, чиито доходи се увеличават бързо“, казва Хасенмейл.

Отменените наскоро ограничения в имиграционните закони на Швейцария доведоха до нарастване на броя чужденци, предимно европейци, които търсят работа в страната.

„Идват много хора, особено от Германия, и си намират добра работа. Те са висококвалифицирани, имат добри доходи и могат да си позволят жилище, дори и да е скъпо“, казва Хасенмейл.

Около 6 хил. германци са се преместили в Цюрих през 2006 г., значително повече от всяка друга националност. Голяма част от тях работят в застрахователния сектор или фармацевтични компании.

Освен това не става въпрос само за работещи, в Швейцария идват и немски пенсионери, които искат да избегнат данъци върху наследството и евентуални бъдещи промени от страна на правителството на Ангела Меркел.

„Наричаме ги бежанци от Меркел“, казва Клод Гинеста, брокер на недвижими имоти по Златния бряг.

„Дори и по-малко от 5% от шестте хиляди немски имигранти да са свръхбогати, това пак означава близо 300 потенциални купувачи на вила на Златния бряг, а пазарът не разполага с толкова много по никое време“, коментира Гинеста.

А тези купувачи искат само най-доброто и са склонни да си платят за него.

„Има малко имоти в този район, които струват над 15 млн. франка. Напоследък обаче се явяват клиенти, които търсят правилното място за около 20 – 25 млн. франка“, дава доказателства за заможността на купувачите Гинеста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 21.08.22 г.
fallback