fallback

Black Sea Property с втори парцел в Боровец за 10,5 млн. евро

Върху терена фондът ще построи комплекс с хотел, конферентен център и различни жилищни и ваканционни единици

17:37 | 07.08.07 г.

Британският инвестиционен фонд Black Sea Property Fund Limited закупи 124 дка земя в курорта Боровец за общо 10,5 млн. евро (85 евро/кв. м), съобщиха от фонда. Предварителен договор за сделката е бил сключен на 9 май.

Теренът се намира до пътя Боровец – Самоков и в близост до ски лифтовете.

Върху него фондът планира да построи целогодишен планински комплекс, който ще включва хотел, конферентен център и различни жилищни и ваканционни единици. Предстои парцелът да влезе в регулация.

Ангажирано е международното архитектурно бюро Wimberly Allison Tong & Goo за изготвяне на общ план. Преди да се пристъпи към детайлно проектиране, ще бъде избрана най-подходящата концепция за застрояване, уточняват от фонда.

Освен това, компанията има предварително споразумение за придобиването на още 40 976 кв. м земя, съседни на описания парцел. Сделката ще бъде приключена след потвърждаване на регулацията на земята.

От фонда очакват стойността на придобития терен значително да се повиши във връзка с проекта Супер Боровец, който предвижда инвестиции в размер на 566 млн. евро в зимния курорт. В консорциума за Супер Боровец участват община Самоков, Главболгарстрой и инвестиционната компания Equest Investments Balkans, която миналия месец придоби 33,5% от Рила Самоков 2004 АД - дружеството, което ще развива проекта.

В началото на миналата година Black Sea Property сключи споразумение за придобиването на 53 дка земя в Боровец, като първоначалната цена на покупката тогава беше около 3,6 млн. евро (68 евро/кв. м).

Към момента фондът финансира четири строителни проекта и има инвестиции в земя за още три проекта. Портфолиото му включва проекти в Боровец и Пампорово, на Черноморието и в София. Приблизително 45% от активите са в морски курорти, 45% - в планински и 10% в столицата.

Проектите включват YooBulgaria в Обзор, Nikea Park до Златни пясъци, Magnolia в Пампорово, проект в начален етап в Каварна и проект в столичния квартал „Малинова долина“.

Проектът YooBulgaria се състои от 257 луксозни апартамента с обща площ 27 050 кв. м, изграждането на които се финансира изцяло от фонда. Предвижда се строителството да приключи през третото тримесечие на 2008 г. Към 3 август 80 от апартаментите вече са резервирани или продадени.

Проектът в Каварна предвижда изграждането на 25 хил. кв. м. Работата по него ще започне, след като бъдат постигнати достаъчно добри продажби в Обзор.

В „Малинова долина“ се планира изграждането на 27 къщи и 72 апартамента. Очаква се през последното тримесечие на 2007 г. да бъде издадено разрешително за строеж. Започнала е маркетингова кампания във Великобритания, като има от фонда обявяват, че към проекта има значителен интерес. Официално продажбите ще започнат през последното тримесечие на годината. Теренът в Малинова долина е с площ от 24 599 кв. м и беше закупен за 4 млн. евро (162 евро/кв. м).

В Nikea Park до Златни пясъци фондът финансира 119 апартамента, от които към 3 август 7 са резервирани или продадени. Сред ключовите пазари, на които ще се маркетира проектът, се очаква да бъдат Великобритания, Русия и Полша.

Проектът Magnolia в Пампорово предвижда изграждането на 420 луксозни апартамента и спа център. Фондът финансира 348 от апартаментите.

От фонда съобщават, че след дълги преговори намеренията им за продажбата на проекта на едро не са се осъществили, поради което са предприети съвместни действия с брокери на имоти за определяне на ново ценообразуване и стратегия за продажби за идния зимен сезон.

Black Sea Property имаше и споразумение за финансиране на изграждането на комплекс от апартаменти в курорта Царево, но впоследствие се отказа от тази инвестиция, като сред основните причини за това изтъкна високите цени на апартаментите и неподходящата локация на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 31.08.22 г.
fallback