fallback

Финансовият сектор и ограниченото предлагане вдигат офис наемите в света

Най-скъпият пазар остава Лондон, като разходите за наем на офис в Уест Енд достигат 2 177 евро/кв. м годишно

15:24 | 06.08.07 г.

Пазарът на офис наеми в световен мащаб се радва на силно търсене, като 83% от участниците в проучване на британската компания за недвижими имоти King Sturge са посочили, че цените са стабилни или нарастват през първото полугодие на 2007 г.
В Европа в Лондон, Париж, Мадрид и Дъблин разходите за наем на офис продължават да растат благодарение на растежа във финансовия сектор.
През 2006 г. в Париж е отчетен феноменален ръст на новозаетите офиси. Във френската столица и района около нея са отдадени под наем рекордните 2,9 млн. кв. м офис площи, от които 1 млн. се намират в централните части. Към момента разходите за първокачествен офис в центъра на града достигат 922 евро/кв. м годишно.
Независимо от това Лондон остава най-скъпият пазар на офис наеми в света. В Ситито силното търсене от страна на разширяващия се финансов сектор и ограничените възможности за строителство са довели да свиване на предлагането до 370 хил. кв. м. Разходите за наем на офис там са 1 361 евро/кв. м годишно, а в Уест Енд – 2 177 евро.
Спъван доскоро от слабия икономически ръст, пазарът на офис площи в Германия вече се радва на засилено търсене и на по-положителни прогнози. Наемите на офиси във Франкфурт и Берлин нарастват през първото полугодие, като към момента възлизат съответно на 485 евро и 357 евро за кв. м годишно.
В Азия локации като Сингапур отчитат нарастване на наемните нива заради икономическия ръст и силното търсене. Предвид ограниченото предлагане наемите на офис в Сингапур достигат рекордни нива, надминавайки дори рекордите от 1996 г. Общите разходи за първокачествен офис в града са 537 евро/кв. м годишно.
В бизнес района Пудонг в Шанхай се отчита силен ръст на наемите заради нарастващото търсене от страна на чуждестранни финансови компании, като разходите за наем в китайския град възлизат на 353 евро/кв. годишно.
Също силно търсене вдига нивата на наемите във всички австралийски градове. В Сидни намаляващото ниво на незаетост засилва интереса на инвеститорите към офиси в по-горния ценови сегменти, като разходите за наем на първокачествен офис са 390 евро/кв. м годишно.
В Пърт, Мелбърн и Брисбейн също няма много свободни офис помещения, като търсенето надхвърля предлагането, което води до сключване на договори за ново строителство и поражда голяма вълна предприемаческа активност. В Брисбейн общите разходите за наем са 400 евро/кв. м годишно, в Пърт – 258 евро и в Мелбърн – 220 евро.
В Северна Америка добре се представят пазарите в Канада, като нивата на незаетост там са най-ниските си нива в историята. Това оказва натиск в посока нагоре върху нивата на наемите, като същевременно поражда много ново строителство на офис сгради. Общите разходи за наемане на офис в Торонто са 477 евро/кв. м на година, а във Ванкувър – 359 евро.
Активността на щатските пазари продължава въпреки забавянето на икономическия ръст. Разходите за наем в градовете, включени в проучването, варират от 135 евро за кв. м в Канзас Сити до 546 евро в Манхатън.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 11.09.22 г.
fallback