fallback

Средната цена за жилище в Англия ще прескочи 300 хил. паунда до пет години

Все повече родители ще трябва да плащат ипотеките на децата си, сочи проучване на британската жилищна федерация

10:30 | 06.08.07 г.

Средната цена за жилище в Англия ще нарасне с 40% за пет години и ще прескочи бариерата от 300 хил. паунда, сочи проучване на британската жилищна федерация, цитирано от вестник The Guardian.
Според проучването собствениците ще спечелят от нарастването на стойността на жилищата им, но същевременно бумът има и обратна страна и все повече родители ще трябва да плащат ипотеките на децата си.
Цяло поколение купувачи, които търсят да купят жилище за първи път, ще трябва да се откажат от намеренията си или ще могат да го направят срещу „огромна лична и финансова цена“, смятат от федерацията, която представлява 1 300 агенции за жилищни имоти.
Според анализаторите пазарът на жилища в момента е „изкривен и нефункционален“, като средната цена за жилище е почти 11 пъти по-голяма от средната годишна заплата, а над 4 млн. души чакат да бъдат настанени в жилища за социално слаби.
Нарастването на броя на инвеститорите, които купуват с цел отдаване под наем, несъмнено допринася за надценяване на жилищата, се твърди в проучването. Две трети от всички нови жилища в Лондон се купуват от инвеститори, сочат данни на London Development Research. Градът е особено привлекателен за купувачи от Франция, Италия, Русия и Саудитска Арабия.
В отговор на жилищната криза миналия месец правителството публикува „зелена книга“, в която обяви плановете си да построи 3 млн. жилища до 2020 г., като до 70 хил. нови единици годишно ще бъдат предоставяни на социално слаби.
Според проучването районите, в които ще има най-голямо поскъпване, са югоизточният, където средната цена се очаква да бъде 392 900 паунда спрямо 247 762 паунда сега, и източният, където цената ще достигне 340 200 паунда от 211 880. В Лондон средната цена ще нарасне до 478 300 паунда спрямо 318 864 в момента.
Миналия месец средната цена за жилище в Лондон за първи път прескочи границата от 300 хил. паунда.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 09.09.22 г.
fallback